Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Σκληρή εφ'' όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι λειτουργεί με στόχο το μικροκομματικό όφελος αδιαφορώντας για την πορεία της χώρας. Υπογράμμισε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει βάλει τη χώρα σε ένα διαρκές μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως αποβλέπει σε ανταλλάγματα για τη συμφωνία των Πρεσπών και χαρακτήρισε ως κυβέρνηση σκανδάλων το συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως επιχειρείται συριζοποίηση του συντάγματος και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να φέρεται ως «ο αριστερός Ορμπάν της Μεσογείου».

«Από το βήμα αυτό, λοιπόν, τους προειδοποιώ: Στην Ελλάδα ζούμε σε συντεταγμένη Πολιτεία. Όχι σε ένα ιδιότυπο αυταρχικό καθεστώς όπου η κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο της αυθαιρεσίας. Ας σταματήσει ο κ. Τσίπρας να φέρεται ως αριστερός Ορμπάν της Μεσογείου. Ας πάψει να ονειρεύεται ανατροπή της πολιτειακής τάξης μέσω συντακτικής συνέλευσης που σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό -και, όπως αντιλαμβάνομαι, εισηγητή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κ. Κατρούγκαλο- "θα προκύψει... κινηματικά με καταλύτη την Αριστερά". Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανέναν αναθεωρητικό λαϊκισμό που θα υπονομεύσει τη Δημοκρατία. Αυτά να τα ξεχάσουν», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. 

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. «Με τις επιλογές της η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν την Ελλάδα ενώ οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι τα όσα κατήγγειλε για τον Νίκο Κοτζιά ο Πάνος Καμμένος» και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα πρακτικά του επίμαχου υπουργικού συμβουλίου.«Είναι πρωτοφανές στην ιστορία της μεταπολίτευσης, να ερευνά η δικαιοσύνη εκατέρωθεν κατηγορίες δύο υπουργών της ίδιας κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ο Π. Καμμένος συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση καθώς υπάρχουν όπως είπε εκατέρωθεν γραμμάτια. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό τυχοδιωκτιμού και αυθαιρεσίας» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές.

«Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί ποτέ η συμφωνία είναι να γίνουν εκλογές πριν αυτή έλθει στην Βουλή. Ο κ. Τσίπρας όμως έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει τη Συμφωνία στην Βουλή πριν πάει σε εκλογές και ότι έχει πάρει ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν όχι τη χώρα, αλλά το κόμμα του», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και αναρωτήθηκε αν ο Π. Καμμένος «θα φύγει από την πόρτα ή από το παράθυρο» όταν η συμφωνία κατατεθεί προς έγκριση και ο πρωθυπουργός βρεί την απαραίτητη πλειοψηφία.

Για την οικονομία επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, να μην έχει ανάπτυξη, να μην προσελκύει επενδύσεις και να επιβαρύνει πολίτες και επιχειρήσεις με υπέρμετρη φορολογία. «Ο κ. Τσίπρας έχει βάλει τη χώρα σε διαρκές Μνημόνιο και η κυβέρνηση παίζει ένα παιχνίδι επιδομάτων», πρόσθεσε.

Για τα θέματα της ασφάλειας τόνισε ότι η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη ξεκαθαρίσματα νονών της νύχτας, ενω τα Πανεπιστήμια με την ανοχή της κυβέρνησης είναι παραδομένα στην ανομία.

Έκανε λόγο για σκάνδαλα της κυβέρνησης, αναφέροντας την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την επιχείρηση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος και την έρευνα της OLAF για τα κονδύλια στο προσφυγικό.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτα άλλο από μια κυβέρνηση σκανδάλων και όσο έρχεται το τέλος τους τόσο περισσότερα θα έρχονται στο φως» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει άρον, άρον μια συνταγματική αλλαγή με πρόχειρες αναδιατυπώσεις, ώστε να ματαιώσει κάθε γνήσιο εκσυγχρονισμό του Συντάγματος για τα επόμενα 10 χρόνια. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος εδώ και 12 χρόνια είχε ζητήσει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές προτάσεις ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε επικίνδυνη την πρόταση για δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία αλλά και διαλυτική την πρόταση για μόνιμο εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής που οδηγεί, όπως τόνισε, σε μόνιμη ακυβερνησία.

«Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση του Συντάγματος», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Οι προτάσεις της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο επίσης για προσπάθεια εργαλειοποίησης της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στις βασικές προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτείνει:

-Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό χωρίς περιττές διατάξεις, να εξασφαλίζει τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα του Κράτους, να καθιερώνει λογοδοσία και διαφάνεια και να προστατεύει τον πολίτη. Εξασφαλίζεται σταθερός εκλογικός κύκλος και περιορίζονται οι όροι πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέεται πλήρως από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αν αποβούν άκαρπες οι δύο ψηφοφορίες, ο ΠτΔ θα εκλέγεται μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων από το λαό. Παράλληλα, ενισχύονται οι αρμοδιότητές του, ο ΠτΔ θα συγκαλεί το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ θα ενισχυθεί και η λειτουργία της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει αρμοδιότητες και πόρους. Επίσης, αλλάζει ο νόμος για τη ευθύνη βουλευτών και υπουργών.

-Το νέο Σύνταγμα εγγυάται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, δημοσιονομική σταθερότητα, θεσμοθετούνται μηχανισμοί που θα αποτρέπουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του κράτους, οι προϋπολογισμοί θα είναι πάντα ισοσκελισμένοι, ενώ δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων με αναδρομική ισχύ. Αλλάζει το άρθρο 16 και λειτουργούν επιτέλους στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Αναρωτιέμαι πώς θα προσέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει με ποιό σκεπτικό δεν κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 16», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

-Το νέο Σύνταγμα εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την κοινωνία των πολιτών, κανείς πολίτης απροστάτευτος. Περιλαμβάνει ενίσχυση του ΑΣΕΠ για την επιλογή του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «προτείνουμε διευκόλυνση της ίδιας της διαδικασίας της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμά μας πρέπει να προσαρμόζεται όποτε κρίνεται απαραίτητο».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι «θα επαναφέρουμε την πρότασή μας να έλθουν προς συζήτηση όλα τα άρθρα που προτείνουν τα δημοκρατικά κόμματα και αφού τοποθετηθούν και οι πολίτες, η επόμενη Βουλή να αποφασίσει. Θα καταθέσουμε την πλήρη δική μας αναθεωρητική πρόταση όταν ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι πρόταση που θα προσφέρει αναπτυξιακή δυναμική, θα κάνει το Σύνταγμα πιο λιτό και θα εξασφαλίσει το μοντέλο μίας πιο λειτουργικής δημοκρατίας. Τέλος, δηλώνω απερίφραστα ότι η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε μία εργαλειακή αναθεώρηση, δεν θα επιτρέψουμε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία αναθεώρησης των θεσμών».