Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν κάνουμε πολιτική για την εξουσία αλλά για να υπηρετήσουμε τους πολίτες

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν κάνουμε πολιτική για την εξουσία αλλά για να υπηρετήσουμε τους πολίτες

Του Γιάννη Τρουπή

Κορυφαία προτεραιότητα αλλά και προσωπικό του στοίχημα χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμα της ΝΔ για τον ευαίσθητο τομέα της Yγείας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ΝΔ στην υγεία ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει πολιτική για να πάρει την εξουσία αλλά για να υπηρετήσει τους πολίτες.

«Για εμάς η υγεία είναι ένα αγαθό που θα πρέπει η πολιτεία να το διασφαλίζει σε όλους. Εκεί κρίνεται πιο κόμμα είναι αληθινό και προοδευτικό και πιο είναι καθηλωμένο στο παρελθόν. Έχουμε θετική πρόταση, κοστολογημένη εμπεριστατωμένη αλλά είμαστε απέναντι στο ήθος και στη δράση της κυβέρνησης. Δεν θα μιλήσω εδώ ούτε για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα, ούτε για έναν υπουργό υγείας με το τσιγάρο στο στόμα» επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται κατ'' ανάγκη το κρατικό συμφέρον επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι είναι ώρα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την υγεία με επίκεντρο τον άνθρωπο και να αποκτήσει δομές που θα αξιολογούνται.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος δίνοντας έμφαση και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Εφόσον μας εμπιστευθούν οι πολίτες, την Δευτέρα μετά τις εκλογές κάπνισμα σε δημόσιους χώρους τέρμα και θα ξεκινήσουμε από την Βουλή. Έχω βαρεθεί να τσακώνομαι με συναδέλφους γιαυτό το θέμα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρόληψη, είπε, είναι προϋπόθεση της ουσιαστικής αλλαγής νοοτροπίας του συστήματος Υγείας. Σημείωσε ότι μόνο το 1,3% ξοδεύεται για πολιτικές πρόληψης ενώ για νοσηλεία ξοδεύουμε το 40%, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 31%. Και αυτό όταν η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία. «Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τους καπνιστές και τα παχύσαρκα παιδιά σε μία δεκαετία», είπε. Στόχος επίσης είναι η μείωση κατά 25% των περιστατικών καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και την διατροφή εντός της δεκαετίας.

Ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε προγραμματίσει 100 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δομών σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και με μεγάλα ιδρύματα όπως το Ωνάσης και το Νιάρχος. Δεσμεύομαι για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού με 2.000 προσλήψεις. Είμαι φειδωλός γενικά αλλά σε αυτό δεσμεύομαι γιατί τις είχα εξαγγείλει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεσμεύομαι επίσης ότι κανένα νησί δεν θα μείνει χωρίς γιατρό».

Τρία είναι τα κλειδιά της επιτυχίας για το πρόγραμμά μας η αξιολόγηση, η ψηφιακή λειτουργία και η λογοδοσία επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χωρίς να επιβαρύνουμε τον πολίτη. Τα παραδείγματα για την συμπληρωματική ασφάλιση στη Γαλλία είναι χαρακτηριστικά. Ο κλάδος της υγείας μπορεί να αποτελέσει βραχίονα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η παιδεία και η υγεία αποτελούν δύο από τις όψεις του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ.

«Γύρω μας η κοινωνία βιώνει μία διαρκή λιτότητα, το ναυάγιο του μύθου περί του δήθεν τέλους του μνημονίου. Δυστυχώς οι τοξίνες της συναλλαγής πολιορκούν το σύνολο της κοινωνίας. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής είναι κοντά. Δεν συμβιβαζόμαστε με το μέτριο. Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε για μία ακόμα φορά την ανάγκη για συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και απευθύνθηκε σε παλιούς φίλους αλλά και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Καμία μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο στο χέρι ενός πρωθυπουργού. Είναι μία προσπάθεια που μας θέλει όλους συνεργάτες. Έχουμε την ακριβή διάγνωση έστω και με καθυστέρηση μίας τετραετίας. Ευτυχώς όμως έχουμε το πιο αποτελεσματικό φάρμακο. Την πολιτική αλλαγή με την απόφαση του ελληνικού λαού. Σας καλώ να γράψουμε όλοι μαζί την συνταγή που θα αναγεννήσει την πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος της ομιλίας του.