Κυρ. Μητσοτάκης: Βάζουμε τάξη στο σπίτι μας, μπορούμε και στη χώρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Βάζουμε τάξη στο σπίτι μας, μπορούμε και στη χώρα

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Άρωμα οικονομίας έχει ο πρώτος «πρωινός καφές» στα νέα γραφεία της ΝΔ, στο Μοσχάτο, όπου εγκαθίσταται από σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο κτίριο της οδού Πειραιώς πραγματοποιείται και η πρώτη μετά την σύντομη ανάπαυλα των διακοπών, σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες, όπου εξετάζονται όλες οι τρέχουσες εξελίξεις και πρόκειται να μπουν οι βάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε χθες στο γραφείο του στην Βουλή, τις πρώτες συναντήσεις με κομματικά στελέχη για οργανωτικά ζητήματα, προσερχόμενος το πρωί της Πέμπτης στα νέα γραφεία έκανε λόγο για μία νέα σελίδα που ξεκινά για τη ΝΔ. «Βάζουμε τάξη στο σπίτι μας, τη ΝΔ και στέλνουμε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και τη χώρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο προγραμματισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί το επόμενο διάστημα με ορίζοντα την ΔΕΘ, όπου θα παρουσιαστούν στα μέσα Σεπτεμβρίου οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, με έμφαση στην οικονομία. Η τελευταία θα βρίσκεται σταθερά στην αιχμή της αντιπολιτευτικής δράσης, καθώς η ανάλυση που κάνει σε όλα τα οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, οδηγεί τη ΝΔ στο συμπέρασμα ότι δικαιώνονται πλήρως οι προειδοποιήσεις της για την αναποτελεσματικότητα και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Ψηλά στην γαλάζια ατζέντα θα βρεθεί όμως και η Παιδεία λόγω του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας πως η κυβέρνηση  «διαλύει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα». Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν μάλιστα αυτονόητο, όπως λένε χαρακτηριστικά, ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ έμφαση στον σχεδιασμό για την επόμενη περίοδο θα δοθεί και σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη.

Τις διαθέσεις της ηγεσίας της ΝΔ για σκληρή αντιπολιτευτική τακτική εντείνουν ακόμη περισσότερο οι «λυπητερές», όπως λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη, που αναμένουν τους Έλληνες πολίτες μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Το σχόλιο του εκπροσώπου, Γιώργου Κουμουτσάκου για το «θερμό» φθινόπωρο που περιμένει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, υπήρξε σκωπτικό, αλλά πολύ χαρακτηριστικό χθες το πρωί: «Πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, νέα μείωση επικουρικών συντάξεων. Αυτά για αρχή. Ραντεβού το Σεπτέμβριο. «Καλημέρα σας και ένα FT παρακαλώ...».

Η αναφορά στους FT παραπέμπει φυσικά στο πρόσφατο, θετικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημοσίευμα που σχολιάστηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ως «καλύτερη απάντηση στην καταστροφολογία». Αλλά δεν ήταν στο ίδιο κλίμα άλλα δημοσιεύματα, όπως του Spiegel που αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Κατά τη ΝΔ μάλιστα αυτά είναι που θορύβησαν την κυβέρνηση, έστω και εάν οι διαψεύσεις εκ μέρους του κ. Τσίπρα και της κ. Γεροβασίλη απευθύνονταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Γι'' αυτό και το γαλάζιο σχόλιο ότι «στο Μέγαρο Μαξίμου άγονται και φέρονται από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Τη μία πανηγυρίζουν, την άλλη σιωπούν και την άλλη χάνουν την ψυχραιμία τους». 

Ο «κόφτης» καραδοκεί

Για τη ΝΔ σε κάθε περίπτωση ένα είναι βέβαιο. Η οικονομία εξακολουθεί να αγκομαχά, οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και ο «κόφτης» καραδοκεί. Όσο και αν η ίδια η κυβέρνηση «για να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση,  εφαρμόζει μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».

Τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ημερών, κυρίως για τα έσοδα και την «εσωτερική στάση πληρωμών», που έγιναν αντικείμενο και έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενισχύουν την εκτίμηση της γαλάζιας ηγεσίας πως οι στόχοι δεν θα πιαστούν και εφόσον συνεχιστεί αυτή η πολιτική, οι νέες περικοπές θα καταστούν αναπόφευκτες. Στην χθεσινή της ανακοίνωση σχολίασε μάλιστα ότι αρκούσε ο Ιούλιος των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων «για να διαλυθεί η εικονική πραγματικότητα που καλλιεργούσε η κυβέρνηση», αφού, όπως επισημαίνει η ΝΔ, «αν δεν υπήρχε η κυβερνητική στάση πληρωμών (3.297 εκατ. κάτω από το στόχο) το πρωτογενές αποτέλεσμα (έσοδα-έξοδα, πλην τόκων) θα υπολείπονταν του στόχου κατά 600.000.000 ευρώ». Την ανησυχία της εντείνει το γεγονός ότι παρά την μερική εκταμίευση της δόσης δεν έχουν μεταφερθεί πόροι στην ασφυκτιούσα πραγματική οικονομία και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είναι αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014. Συνθήκες δηλαδή που κάθε άλλο παρά δικαιώνουν το αφήγημα της επιστροφής στην ανάπτυξη, που προβάλλεται από την κυβέρνηση.

«Νέα σελίδα για ΝΔ»

Προσερχόμενος την Πέμπτη το πρωί στα νέα γραφεία της ΝΔ, στο Μοσχάτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νέα σελίδα» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι γίνεται πράξη «άλλη μία προεκλογική δέσμευση για μετακόμιση της ΝΔ σε νέα, πιο λιτά γραφεία».

«Βάζουμε τάξη το σπίτι μας, τη ΝΔ, και στέλνουμε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και τη χώρα και να την οδηγήσουμε στην έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε και ευχήθηκε τα νέα γραφεία να είναι τυχερά, καλορίζικα και να οδηγήσουν τη ΝΔ σε νέο μεγάλο κύκλο πολιτικών επιτυχιών.

«Ξεκινάμε! Καλημέρα από τα νέα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας!», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. 

Το νέο κτίριο 

Τα νέα γραφεία της ΝΔ στεγάζονται σε ένα βιοτεχνικό τριώροφο κτίριο που χτίστηκε το 1989 και παλαιότερα στέγαζε τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικής εταιρείας, η οποία στο τέλος του 2009 αποφάσισε να αποχωρήσει και από τότε ο χώρος παρέμενε αναξιοποίητος.

Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, από 95.000 το μήνα που ήταν στη Συγγρού, το ενοίκιο θα ανέρχεται πλέον σε 9.800 ευρώ, μείωση της τάξης του 90%.

Μειωμένα θα είναι επίσης και τα λειτουργικά έξοδα, όπως Δ.Ε.Η. και δημοτικά τέλη, αφού από 30.000 ευρώ το μήνα που πλήρωνε για τη Δ.Ε.Η. και τα δημοτικά τέλη στη Συγγρού, το αντίστοιχο ποσό στα νέα γραφεία προσδιορίζεται στα 5.000 ευρώ, μείωση κόστους 83%.

Το νέο κτίριο της Πειραιώς είναι μικρότερο καθώς η επιφάνειά είναι 2.500 τετραγωνικά μέτρα από 7.500 τετραγωνικά που ήταν η Συγγρού.

Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν ότι το νέο κτίριο είναι και φιλικό προς το περιβάλλον αφού, όπως λένε, «έχει ελάχιστη απαίτηση σε ενέργεια που σημαίνει ότι έχει χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα». «Αυτό, όπως τονίζουν, επιτυγχάνεται με την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω της εγκατάστασης φωτισμού LED, καθώς επίσης μέσω του μεγάλου ποσοστού ανάκτησης της χρησιμοποιούμενης ενέργειας στα συστήματα κλιματισμού», ενώ πρόθεση του κόμματος είναι «η λήψη του διεθνούς κύρους πιστοποιητικού LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) του Αμερικανικού Οργανισμού United States Green Building Council».

Όπως λένε «για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι απαραίτητες εργασίες στην κατεύθυνση της ενεργειακής και εξοπλιστικής μόνιμης αναβάθμισης του κτιρίου και η λήψη του πιστοποιητικού LEED θα κατατάξει το κτίριο στα ελάχιστα κτίρια της Ελλάδας με αυτά τα ενεργειακά χαρακτηριστικά».

Το κτίριο της Πειραιώς είναι ο τρίτος σταθμός στην ιστορία της ΝΔ. Πρώτο ήταν το ιστορικό νεοκλασικό της Ρηγίλλης, όπου η Νέα Δημοκρατία στεγάστηκε επί 38 συναπτά έτη (από το 1975 έως το 2013) και ακολούθησε η Συγγρού (από το 2011 έως σήμερα – με την περίοδο 2011 – 2013 να ανήκουν στο Κόμμα και τα δύο κτίρια).