Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξάνονται η άδεια πατρότητας και η πατρική γονική άδεια

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυξάνονται η άδεια πατρότητας και η πατρική γονική άδεια

Την ενσωμάτωση, σε λίγες μέρες, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αύξηση της άδειας πατρότητας και της πατρικής γονικής άδειας ανακοίνωσε επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 


Μιλώντας στην εκδήλωση «Προωθώντας την ισότητα των φύλων: ο ρόλος και το πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών μηχανισμών για την ισότητα εν μέσω COVID-19», ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αύξηση της άδειας πατρότητας και της πατρικής γονικής άδειας «υπηρετεί την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά και την ανατροφή των παιδιών απ’ την πλευρά του άντρα».

Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που εντός των ημερών θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία καθιερώνεται η αύξηση της άδειας πατρότητας από δύο ημέρες που ισχύει σήμερα σε 14 εργάσιμες ημέρες. Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, ωστόσο ένα κράτος-μέλος δύναται να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023.

 Η αληθινή ισότητα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «παραμένει διαρκές ζητούμενο που δοκιμάζεται στην καθημερινότητα, καθώς οι διακρίσεις καραδοκούν παντού: Στο σπίτι, στην εκπαίδευση, στη δουλειά, στην κοινωνία».
 
«Η πρόσφατη πανδημία ήλθε να οξύνει το πρόβλημα, προσθέτοντας σε αυτό τη δική της διάσταση. Γιατί ενώ ο COVID απειλεί αδιακρίτως τους πάντες, οι συνέπειές του αποδεικνύονται βαρύτερες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Κάτι που πιστοποιούν και όλες οι έρευνες, που έδειξαν δυστυχώς κατακόρυφη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας τις ημέρες των περιοριστικών μέτρων» σημείωσε.
 
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ο ιός λειτούργησε και ως επιταχυντής θετικών αντιδράσεων: «Ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά Πολιτείας και Κοινωνίας. Και οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις που απαλλάσσουν την εργασία και το δημόσιο χώρο από έμφυλα στερεότυπα και κατοχυρώνουν την οικογενειακή εστία ως ασφαλές καταφύγιο για όλα τα μέλη της», σημείωσε.
 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ταυτόχρονα με τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας, η Ελλάδα προσάρμοσε ανάλογα και τις δράσεις της με βάση τους στόχους του Συμβουλίου της Ευρώπης και την πενταετή Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων. Και, ύστερα από περίπου εννέα μήνες ανέφερε, ο απολογισμός της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας δεν είναι μικρός:
 
- Στην πρόληψη και καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, δίπλα στην Εθνική Γραμμή SOS 15900, 42 συμβουλευτικά κέντρα παρέχουν ήδη ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε θύματα τέτοιων περιστατικών. Ενώ οι 18 ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες πλαισιώθηκαν και από νέα καταλύματα, όπου γίνονται δωρεάν εξετάσεις από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία.
 
- Τους μήνες της πανδημίας ιδρύθηκαν προσωρινά καταλύματα και, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, η ιατρική παρακολούθηση επεκτάθηκε και στα παιδιά των γυναικών αυτών. Όπως και οι καμπάνιες ενημέρωσης προσαρμόστηκαν και αυτές στις ανάγκες. Έτσι, το γενικό σύνθημα «Μένουμε σπίτι» συνοδεύθηκε και από το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι, αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές».
 
- Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες-πρόσφυγες, το έργο «Survivor», για όσες έχουν υποστεί έμφυλη βία, παρείχε πληροφόρηση, με φυλλάδια στις γλώσσες τους, για το τι πρέπει να κάνουν στη διάρκεια των περιορισμών. Άλλωστε και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υποδοχής παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια για την πρόληψη και τον εντοπισμό της σεξουαλικής βίας μεταξύ των προσφυγικών πληθυσμών.
 
«Μαθαίνω», ανέφερε τέλος, «και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό ότι από τις αρχές του 2021 θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα "Νταντάδες της Γειτονιάς". Για μια ισορροπημένη ζωή στο σπίτι και ένα φιλικό προς τις γυναίκες εργασιακό περιβάλλον. Όπως άλλωστε και η δράση PEGASUS για την κάλυψη του αποκαλούμενου "έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος". Είναι πρωτοβουλίες που, πράγματι, απαντούν σε ανάγκες των καιρών».