Κυρ. Μητσοτάκης: Αντίπαλο δέος για κυβέρνηση και κόμματα

Κυρ. Μητσοτάκης: Αντίπαλο δέος για κυβέρνηση και κόμματα

Με διαφορετικά συναισθήματα υποδέχτηκαν κυβέρνηση και κόμματα την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ήλπιζαν ότι μια ενδεχόμενη νίκη Μεϊμαράκη θα τους έδινε, αν όχι την ευελπιστούμενη συναίνεση, τουλάχιστον εκείνο το είδος της αντιπολίτευσης που θα παρείχε άνεση χρόνου, παράλληλα με μια πιο μειλίχια κριτική.  

Η ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη ανατρέπει το σκηνικό συναίνεσης που χρειάζονταν, καθώς γνωρίζουν ότι πλέον η κριτική από την Αξιωματική αντιπολίτευση εκτός από οξεία, θα είναι και περισσότερο τεκμηριωμένη.

Παρόλα αυτά στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει και μια αδιόρατη ικανοποίηση. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που πιστεύουν ότι πλέον τα στρατόπεδα θα γίνουν ευκρινέστερα. Από τη μία πλευρά θα είναι η αριστερά με την πολιτική της που δρα υπέρ του λαού και της εθνικής αξιοπρέπειας και από την άλλη η σκληρή νεοφιλελεύθερη άποψη, γεμάτη κυνισμό, καμία κατανόηση για τα λαϊκά αιτήματα, και φιλική, αν όχι υποταγμένη, στα μεγάλα συμφέροντα.

Έτσι ο λαός θα δει τις εύγλωττες τις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και θα μπορεί να κρίνει ποιος δρα υπέρ των συμφερόντων του. «Η ΝΔ ξαναγίνεται νεοφιλελεύθερη» κατά τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη.

Αυτή είναι η άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των κυβερνητικών στελεχών. Ωστόσο υπάρχει και μία – πιο ποιοτική θα λέγαμε - μειονότητα που καθόλου δεν δυσαρεστήθηκε με την επικράτηση του κ. Μητσοτάκη! Θέλει να πιστεύει ότι η παρουσία του, θα συμβάλει στην προώθηση  των θεμάτων ριζοσπαστικής κοινωνικής πολιτικής – ως παράδειγμα μας ανέφεραν το σύμφωνο συμβίωσης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Τις παρακαταθήκες του… καραμανλισμού και την προσέλκυση του κρατικιστικού τμήματος της ΝΔ, θα διεκδικήσουν οι… Ανεξάρτητοι Έλληνες!

Η εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Χρυσοβελώνη δήλωσε μεταξύ άλλων: Η Νέα Δημοκρατία θα γίνει πλέον ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα που θα εξυπηρετεί μόνο τους σκοπούς της ολιγαρχίας, χάνοντας κάθε λαϊκό έρεισμα. Είναι φανερό ότι σ' αυτές τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, οι δύο τάσεις συγκρούστηκαν και οι διαθέσεις των ψηφοφόρων διχάστηκαν.

Οι ΑΝ. ΕΛ. με τις αρχές τους αποτελούν το μόνο συνεχιστή της πορείας που χάραξε και εφάρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη.

ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ είναι φειδωλοί όχι μόνο στις δηλώσεις αλλά και στις εκτιμήσεις. Παρόλα αυτά θεωρούν ότι η εκλογή Μητσοτάκη ορθώνει τείχη ανάμεσα στην Δημοκρατική Παράταξη και την Δεξιά, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει το προφίλ του νεοφιλελεύθερου, και ως γνωστόν η τέτοια επιλογή αποτελεί θανάσιμο αμάρτημα για την  Ελλάδα. Με δεδομένη και την  φυσιολογική φυλλορροή που υφίσταται και θα υποστεί και στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν ότι το κόμμα τους έχει λαμβάνειν και η κεντροαριστερά θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλούς αποδράσαντες πολίτες του κεντροαριστερού χώρου.

ΠΟΤΑΜΙ

Απόλυτα συγκρατημένα είναι τα στελέχη του Ποταμιού. Σαφώς προτιμούσαν τον κ. Μεϊμαράκη στην αρχηγία, γιατί τότε θα ήταν εμφανείς οι διαφορές ανάμεσα στον κρατικίστικο λόγο του και τον φιλελεύθερο λόγο του Ποταμιού. Πλέον όμως ο νέος αρχηγός της ΝΔ διεμβολίζει το κόμμα, αν δεν το υπερκαλύπτει! Κατά την άσκηση της αντιπολίτευσης δεν θα είναι ευκρινώς ορατές οι διαφορές τους, και προβληματίζονται μήπως ισχύσει ο νόμος της φυσικής. Η μεγαλύτερη μάζα να απορροφήσει τη μικρότερη.

Ενδεικτική ως προς αυτό ήταν η δήλωση της πρώην βουλευτή του Ποταμιού, Αντιγόνης Λυμπεράκη, ότι «η νίκη του Κυριάκου είναι νίκη για όλους τους μεταρρυθμιστές, όπου κι αν βρίσκονται».

Αυτό είναι το πρόβλημα. Που θα βρεθούν…

Γιάννης Σιδέρης