Κύπρος: Η κυβέρνηση αρνείται διαπραγμάτευση του Κυπριακού μέσω δημόσιων δηλώσεων

Κύπρος: Η κυβέρνηση αρνείται διαπραγμάτευση του Κυπριακού μέσω δημόσιων δηλώσεων

Η Κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαπραγματεύονται από αέρος το κυπριακό πρόβλημα.

Με αφορμή επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις Εσπέν Μπαρ Αϊντά, ότι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας συζητήθηκε στο κοινό ανακοινωθέν του 2014 και ότι δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί την τακτική των δημόσεων δηλώσεων ως ένδειξη σοβαρότητας και προσήλωσης στις συνομιλίες.

"Το κυπριακό δεν είναι πρόβλημα που θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις, που σε πολλές των περιπτώσεων αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπιμοτήτων", είπε ο εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Περαιτέρω, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει σοβαρή και προσηλωμένη στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση.

Σε σχέση με επικρίσεις για συζήτηση της οικονομικής διάστασης της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εμπλοκή στο θέμα αυτό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

"Στόχος είναι να τεθούν ενώπιον των δύο πλευρών πραγματικά δεδομένα, που θα αφορούν την πρώτη μέρα μιας ενδεχόμενης λύσης και να υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα θέματα", ανέφερε.

Το αντιπολιτευόμενο ΔΗΚΟ, με δήλωσε του εκπροσώπου του Άθου Αντωνιάδη, ανέφερε ότι κοινό ανακοινωθέν στο οποίο παρέπεμψε ο Εσπέν Μπαρθ Αϊντά, δεν διασφαλίζει τη συνέχιση και μεταξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αντίθετα παραπέμπει σε παρθενογένεση ενός νέου κράτους.

Επίσης είπε ότι "οι εντός εισαγωγικών ασάφειες", επιτρέπουν στον κ. Ακιντζί να λέει αυτά που λέει και ο Πρόεδρος της Δημκρατίας να μη μπορεί να του απαντήσει, γιατί δέχθηκε αυτά που δέχθηκε.

Εξ άλλου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιαδη για επιπόλαιους χειρισμούς στο θέμα του κόστους της λύσης.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Γιώργος Οικονομίδης έθεσε το ερώτημα πως είναι δυνατόν Αναστασιάδης και Αϊντά να προγραμματίζουν την κάλυψη του κόστους λύσης στη βάση δωρητών και επενδυτών, χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστες και έγκυρες μελέτες που να καλύπτουν όλες τις παραμέτρους μιας πιθανής λύσης και χωρίς να υπάρχει πλήρης συμφωνία για τη μορφή και το περιεχόμενο.

Η ΕΔΕΚ θέτει επίσης το ερώτημα εάν θα είναι η Τουρκία ή οι κύπριοι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν στο τέλος το κόστος της κατοχής.

Η Συμμαχία Πολιτών ανακοίνωσε ότι η επαναλαμβανόμενη επίκληση του Κοινού Ανακοινωθέντος από τον κ. Αϊντά, αλλά κυρίως από την τουρκική πλευρά, για το θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεδομένου ότι πάγια και ξεκάθαρη θέση της τουρκικής πλευράς είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερει ακόμη ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν χρειάζονται παραμυθιάσματα, ότι τάχα η Κύπρος θα πνιγεί στις επενδύσεις, για να αποδεχθούν μια καλή λύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ