Κύπρος: Δεν χωρούν διαφορετικές ερμηνείες για το πλαίσιο Γκουτέρες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κύπρος: Δεν χωρούν διαφορετικές ερμηνείες για το πλαίσιο Γκουτέρες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η επιδίωξη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ήταν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υπέδειξε ότι το πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες «είναι ένα και δεν χωράνε διαφορετικές ερμηνείες».

Εάν η τουρκική πλευρά, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, πράγματι εννοεί ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή ότι έχει αλλάξει η άρνηση στο Κραν Μοντανά που οδήγησε σε αδιέξοδο, τότε, «πρόκειται πράγματι για μια σημαντική εξέλιξη».

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να παραπέμπουν σε κάτι άλλο και όχι στο πλαίσιο Γκουτέρες. Το πλαίσιο Γκουτέρες, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, συγκεκριμενοποιήθηκε όταν ο γγ του ΟΗΕ, στις 4 Ιουλίου 2017, υπαγόρευσε τις παραμέτρους του. Επίσης, σημείωσε ότι ο κ. Ακιντζί φαίνεται να αναφέρεται σε έγγραφο της 30ής Ιουνίου του τότε ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διορισμός συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει και στην επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, εφόσον επιβεβαιωθεί και από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δήλωσε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο Γκουτέρες, αυτό της 4ης Ιουλίου. Διερωτήθηκε τι νόημα έχει να ζητά ο κ. Αναστασιάδης από τον κ. Ακιντζί ξεκαθάρισμα των θέσεών του στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όταν, όπως είπε, «το ίδιο το πλαίσιο του γενικού γραμματέα τα ξεκαθαρίζει». Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αυτό που έχει να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι απλώς να πάει στις συνομιλίες «και, αν όντως ο κ. Ακιντζί άλλα εννοεί, τότε να τον εκθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι σε άλλο πλαίσιο αναφέρεται ο κ. Αναστασιάδης και σε άλλο ο κ. Ακιντζί.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ορθά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητεί να διευκρινιστούν τα επίμαχα ζητήματα». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματική επίκληση κάποιων σημείων ή να υπάρχουν ασάφειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ