Κυνισμός, αλαζονεία και... προστατευτισμός

Τετάρτη 01 Αυγούστου 2018, 00:02
-A +A
Κυνισμός, αλαζονεία και... προστατευτισμός

Του Τάσου Ευαγγελίου

Από την πρώτη στιγμή που οι «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες έκαναν λόγο για την ύπαρξη νεκρών από τη φονική πυρκαγιά η κυβέρνηση άρχισε να σχεδιάζει όχι την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στις παραλίες και τη θάλασσα, αλλά την επικοινωνιακή διαχείριση με στόχο να αποφευχθεί η φθορά. Κυρίως αυτή στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Για να επιτευχθεί αυτό λειτούργησαν με σχέδιο, κυνισμό και αλαζονεία. Επιτέθηκαν κατά πάντων ακόμη και εναντίον των κατοίκων της περιοχής, όλων αυτών που έχασαν φίλους συγγενείς και περιουσίες αποδίδοντας τους ευθύνες για την άναρχη δόμηση που η ίδια η πολιτεία έχει επιτρέψει εισπράττοντας κανονικά φόρους και πρόστιμα μέχρι και σήμερα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το δήλωσε και σε ξένα μέσα στο BBC όπου ως υπαίτιο της εκατόμβης νεκρών χαρακτήρισε την άναρχη δόμηση. Σύσσωμη σχεδόν η κυβέρνηση επένδυσε στο αφήγημα της άναρχης δόμησης που έρχεται από το παρελθόν και φταίνε η προηγούμενη. Καμία αναφορά στα τραγικά λάθη στην έλλειψη συντονισμού στην κάκιστη έως ανύπαρκτη διαχείριση.

Το αντίθετο μάλιστα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, όπως και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ακόμη ψάχνουν αλλά δεν... βρίσουν κάποιο λάθος. Όλα έγιναν απολύτως σωστά. Φταίνε οι άλλοι ακόμη και όταν επισήμως μετρούν 80 ταυτοποιημένους όπως λέει η πυροσβεστική, νεκρούς και αναζητούν άλλους 8 πάλι επισήμως.

Είναι όμως ξεκάθαρο. Έχει αποκαλυφθεί ότι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών. Έχει επιβεβαιωθεί και από τους ίδιους που μετά τις αποκαλύψεις και γνωρίζοντας πως σύντομα τα... γραπτά θα μιλήσουν άλλαξαν αφήγημα και τώρα κάνουν λόγο για «ανεπιβεβαίωτες» πληροφορίες που υπήρχαν και οι οποίες «έφτασαν» όταν έφυγαν οι κάμερες από τη συνεδρίαση του συντονιστικού.

Επίσης έχει επιβεβαιωθεί πως δεν υπήρξε και δεν εφαρμόστηκε κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο κυρίως στον τομέα της διάσωσης μέσω της εκκένωσης των κατοίκων της περιοχής.

Στην κυβέρνηση δεν απαντούν στα ερωτήματα αλλά κατά τη γνώριμη τακτική τους επιτίθενται σε αυτούς που τα θέτουν κυρίως δε στα ΜΜΕ που δεν συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις» και δεν ακολουθούν την γραμμή όπως η ΕΡΤ όπου χθες δημοσιογράφος έλεγε στον Παύλο Πολάκη ότι «είστε καταδικασμένοι να πετύχετε»

Αλαζονεία και έπαρση σε όλες τις δηλώσεις τους σε όλες τις τοποθετήσεις που γίνονται και που πλέον είναι αντιληπτές από την πλειοψηφία των πολιτών.

Κανείς δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που έχουν τεθεί. Και κανείς δεν έχει ζητήσει συγνώμη για την τραγωδία. Βρέθηκαν μάλιστα υπουργοί που δήλωσαν πως η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης αντιστοιχεί σε «χίλιες συγνώμες». Τόσο απλά. Και τόσο κυνικά

Και μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατευτεί ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να μη καταρρεύσει τουλάχιστον άμεσα το οικοδόμημά τους. Στέκονται δίπλα του ως άλλοι σωματοφύλακες και αποκρούουν κάθε κριτική επικαλούμενοι πια μέχρι και το νεαρό της ηλικίας του.

«Είναι μόνο 44 χρονών δεν φταίει για τα λάθη του παρελθόντος» δήλωσε ο εκ Μαξίμου προερχόμενος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Μόνο που η προηγούμενη Δευτέρα δεν είναι παρελθόν. Είναι ένα τραγικό παρόν ο κύκλος του οποίου δεν έχει κλείσει.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 15/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα