Την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τους Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τους Έλληνες στρατιωτικούς ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, κατά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές: Δεν θα υπάρξει επικοινωνία Τσίπρα- Erdogan για τους Έλληνες στρατιωτικούς

«Δεν θέλουμε να αναδειχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη στην Τουρκία, ενώ διαβεβαιώνουν ότι η υπόθεση είναι υπό στενή παρακολούθηση.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι πιέσεις προς την Τουρκία θα γίνονται κλιμακωτά, και πως η υπόθεση είναι στα χέρια της τουρκικής Δικαιοσύνης, οπότε κάτι περισσότερο θα μπορούσε να θεωρηθεί παρέμβαση.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της». 

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές και από τις δυο πλευρές σε επίπεδο υπουργείων.

Πάντως, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, πως και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα.

Επίσης το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, τη συνεδρίαση απασχόλησε και η πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά και την εκταμίευση της δόσης και η πορεία προς το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ που θα διευρύνει τις δυνατότητες για καλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Photo by AP