Κριτική ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το «ψαλίδι» στα φέσια του Δημοσίου

Κριτική ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το «ψαλίδι» στα φέσια του Δημοσίου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Έντονη κριτική στο «ψαλίδι» 50% στα φέσια του Δημοσίου προς τρίτους άσκησε τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσει το ζήτημα, καθώς όπως είπαν «υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά»!  

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος «όταν   ιδιώτης οφείλει στο δημόσιο πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσιο επιτόκιο», ενώ τώρα η κυβέρνηση αποφασίζει μονομερώς της διαγραφή των χρεών της. «Αυτό είναι στρέβλωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο υπουργός οικονομικών πρέπει να δει σοβαρά το ζήτημα», τόνισε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων, όπου συμπεριλαμβάνεται η σχετική διάταξη.

«Λέχθηκε προηγουμένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «Ωραία, μειώνουμε το επιτόκιο διότι έπεσαν τα επιτόκια. Καλά κάνουμε, μειώνεται το κόστος του δημόσιου». Για τον έρμο τον πολίτη που χρωστάει στο δημόσιο, με τι επιτόκιο λογίζεται η υποχρέωση του; Με τριπλάσιο επιτόκιο! Είναι κοντά στο 8,76%. Άρα, όταν ο Υπουργός Οικονομικών θέλει να μαζέψει μια δαπάνη, πρέπει να σκέπτεται και τον πολίτη από την άλλη μεριά», τόνισε με την σειρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας ότι απλά ότι θα δούμε το ζήτημα στο… μέλλον. «Ένα ζήτημα που μπήκε, για την τοκοφορία των πολιτών, το ακούω, θα το δούμε στο επόμενο διάστημα. Νομίζω, ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε. Για άλλα θέματα, δεν έχουν μπει ζητήματα, αν έχω ξεχάσει κάτι, θα τα πούμε και αύριο, θα μελετήσουμε και τις παρατηρήσεις που κάνατε και θα τα πούμε στη δεύτερη ανάγνωση», τόνισε.