Κρίσιμος ο Απρίλιος - Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε
Κυρ. Μητσοτάκης

Κρίσιμος ο Απρίλιος - Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε

Το μήνυμα ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε και ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας απέναντι στην μάχη κατά του κορονοϊού, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση «έχει και άλλα μέτρα στη φαρέτρα της, είναι στο χέρι όλων να μην τα ενεργοποιήσουμε».

Φράση που αποκαλύπτει και το μενού των συζητήσεων στις συνεχείς κυβερνητικές τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών, με τον πρωθυπουργό να μιλά για μια ακόμη φορά για την «εγκληματική ανευθυνότητα των λίγων».

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη να μην υπερφορτωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χαρακτήρισε «συγκρατημένα ελπιδοφόρα» τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τόνισε ότι «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, με πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη» ενώ έκανε μια σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν πολύ πιο έγκαιρα απ' ότι σε άλλες χώρες.

«Στην Ελλάδα ήμασταν μπροστά από τις εξελίξεις, πολύ νωρίς ορίστηκαν νοσοκομεία αναφοράς, έκλεισαν σχολεία και καταστήματα κι όλα αυτά δεν συνέβησαν σε μια ουδέτερη χρονικά στιγμή, γιατί στον Έβρο δοκιμαζόταν η αντοχή των ευρωπαϊκών συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό καταδίκασε τις όποιες ενέργειες κατάλυσης δημοκρατικών ελευθεριών με αφορμή την πανδημία, επικαλούμενος τις ενέργειες του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και λέγοντας ότι «ο δικός μας δρόμος είναι αδιαπραγμάτευτος είναι πάντα ο δρόμος της αλήθειας και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση κινήθηκε με διορατικότητα και τόλμη. «Θυμάμαι όταν προχωρήσαμε στην ακύρωση των καρναβαλιών, το κάναμε πριν να έχουμε το πρώτο κρούσμα. Προς τιμήν του ο προερχόμενος από το ΚΚΕ δήμαρχος το στήριξε. Πήραμε μια τολμηρή απόφαση με οικονομικό κόστος που πιστώθηκαν οι πολίτες της περιοχής», υπογράμμισε. Ευχαρίστησε παράλληλα την ελληνική κοινωνία που στήριξε τα μέτρα και όλους όσοι «αντελήφθησαν την ανάγκη να επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία τους για να προστατέψουν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας». 

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους είμαστε στο τέλος της αρχής», ξεκαθάρισε ενώ στόχος, σημείωσε, είναι να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. «Το πετυχαίνουμε», τόνισε για να αναφερθεί στους Έλληνες πολίτες και τις αγωνίες τους: «Αντιλαμβάνονται την κόπωση την αγωνία για τις δουλειές τους και το αύριο. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να μας συμβεί».

«Έχουμε και άλλα μέτρα στη φαρέτρα»

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση απαντούν στα προβλήματα του χθες, «αλλά δεν αρκούν για τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο». «Η διαχείριση της κρίσης πρέπει να είναι μόνιμη και διαχρονική», είπε αναφερόμενος ουσιαστικά στην έλλειψη πρωτοβουλιών από την ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει κι άλλα βέλη στη φαρέτρα της, «αλλά στο χέρι μας είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε»! Άλλωστε, όπως είπε η υπομονή των πολλών είναι σωτήρια. «Ασκώ κριτική στους λίγους. Η ανευθυνότητά τους είναι εγκληματική. Καλώ τους πολίτες να συνεχίσουμε και το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε πρωτοπόροι και ασφαλείς στο σπίτι», σημείωσε.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, υπογράμμισε ότι κάποιες αλλαγές στις συνήθειες μας είναι ο ασφαλής τρόπος για να τις επαναλάβουμε και αύριο. «Δεν μου αρέσει να κουνάω το δάκτυλο. Είμαι οπαδός της συναίνεσης της πολιτικής ωριμότητας, πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς», είπε.

«Συγχαίρω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους»

Σε ό,τι αφορά την αγορά υγειονομικού υλικού δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται με ταχύτητα στην προμήθεια, μολονότι «όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή διεκδικούν αυτά τα υλικά». «Καθημερινά εξασφαλίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τις δυνάμεις ασφαλείας και τη Βοήθεια στο Σπίτι με προστατευτικό υλικό», τόνισε και έκανε ειδική αναφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. «Συγχαίρω όλους τους φορείς και τα ιδρύματα για τις δωρεές τους. Θα ήταν καλό να βρεθούν κι άλλοι μιμητές. Όλοι κρίνονται, παρόντες και απόντες». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, επίσης, τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μίλησε για τις 4 δέσμες οικονομικής ενίσχυσης, λέγοντας ότι κύριο μέλημα είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και η δίκαιη και οριζόντια κοινωνική μέριμνα. Χαρακτηριστικά ανάφερε παράδειγμα άλλων χωρών, όπως της Δανίας υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα επίλεξε οι ενισχύσεις να είναι ορίζοντες -και όχι ποσοστιαίες ανάλογα με το εισόδημα-, «γιατί οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι χαμηλόμισθοι». Σημείωσε, δε, ότι ναι μεν τα  μέτρα  έχουν κόστος αλλά ήδη η κυβέρνηση εξασφάλισε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να τα διαθέσει. Άλλωστε, ενημέρωσε ότι αύριο ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των όρων του ΕΣΠΑ.

«Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους»

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στα περιβόητα hashtag «θα λογαριαστούμε». Όπως υπογράμμισε κάποιοι έσπευσαν να δύσουνε ιδεολογικό χρώμα στη πανδημία. Όμως «αυτές τις στιγμές η μόνη ιδεολογία είναι η προφύλαξη της δημόσιας Υγείας», σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι δεν ανέχεται τέτοιες προειδοποιήσεις. «Δεν θα λογαριαστώ με κανέναν αλλά θα δώσω λογαριασμό σε όλους», είπε και ξεκαθάρισε ότι όλοι θα πρέπει να προσέχουν τι ζητούν, διότι «μπορεί να στέλνουν την Ελλάδα σε ένα νέο μνημόνιο». Πάντως, είπε, ακούει με προσοχή τις παρατηρήσεις του πρώην Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού για τη πρωτοβάθμια περίθαλψη και εξού θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις σήμερα από το αρμόδιο Υπουργείο. 

«Αποφασίζουμε να αρθούμε πάνω από τις δυνάμεις μας για να νικήσουμε τον ιό. Μέχρι τότε μένουμε σπίτι, σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι. Που επιλέγουν όμως να είναι πολιορκημένοι ακριβώς επειδή είναι ελεύθεροι. Θα βγούμε έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, τον πατριωτισμό της ευθύνης. Την κρίση αυτή δεν στηρίζουμε απλά το δημόσιο σύστημα υγείας, το προετοιμάζουμε για την επόμενη μέρα. Θα βγούμε κερδισμένοι, έχοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας, φιλότιμης Ελλάδος», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Κύριε Τσίπρα να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ»

Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν είναι ώρα για χυδαίες και διχαστικές επιθέσεις καθώς επίσης και για κοντόφθαλμη αντιπολίτευση. «Δεν είναι σωστό ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί κριτική για προσλήψεις όταν έγιναν όσες είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Για τις τιμές των ΜΕΘ συγκρίνεται μήλα με πορτοκάλια», σημείωσε και έκανε λόγο για αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news.

«Ευκαιρία σήμερα θα έχετε κύριε Τσίπρα να διαλέξετε ποιο πρόσωπο θέλετε να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε πετώντας το μπαλάκι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του, πάντως, επισήμανε ότι δεν θα παρασυρθεί από ανέξοδες υποσχέσεις. «Κινούμαστε συνετά με βήματα που στηρίζουν την οικονομία, χωρίς να υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας γιατί όσοι σήμερα ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα νέο Μνημόνιο», είπε και προσέθεσε : «Θα επιμείνω προσωπικά στη γλώσσα της αλήθειας και θα εξακολουθώ να εμπιστεύομαι τους ειδικούς επιστήμονες και τους τεχνοκράτες που απαξιώθηκαν τα χρόνια της κρίσης και του λαϊκισμού».