Γ. Κουμουτσάκος: Προκλητικοί και απαράδεκτοι οι νέοι χάρτες της Τουρκίας

Γ. Κουμουτσάκος: Προκλητικοί και απαράδεκτοι οι νέοι χάρτες της Τουρκίας

Οι χάρτες της Τουρκίας, που αφαιρούν τα ελληνικά νησιά, αποτυπώνουν, σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών και βουλευτή της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει μέσα στις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο. Αυτό επισήμανε με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής», κάνοντας παράλληλα λόγο για απαράδεκτη ενέργεια.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε απαράδεκτους και προκλητικούς τους νέους χάρτες που επανέφερε η Τουρκία με την αφαίρεση των νησιών και επανέλαβε πως η γείτονα χώρα νιώθει αποκλεισμένη από τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αγνοούν συνειδητά θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε και σε δηλώσεις του και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και εξήγησε: «ένας τέτοιος κανόνας είναι το Άρθρο 121 (2) της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που σαφώς προβλέπει και αναγνωρίζει το δικαίωμα των νησιών να έχουν όλες τις θαλάσσιες ζώνες και βέβαια, υφαλοκρηπίδα».

Υπογράμμισε ότι οι θέσεις της ΝΔ είναι σταθερές, ότι θέλει η χώρα μας να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία οι οποίες θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία περιμένει από τον Τσίπρα να συγκαλέσει το εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

Στους επτά χάρτες της Άγκυρας με τις ακραίες διεκδικήσεις που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή, η Τουρκία εμφανίζεται να είναι το κράτος με το οποίο πρέπει να γίνουν όλες οι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι χαράξεις τους βασίζονται στη μέση γραμμή ανάμεσα στις ηπειρωτικές ακτές της Τουρκίας και των απέναντι κρατών ενώ αγνοούνται απολύτων όλα τα νησιά, ανεξαρτήτου μεγέθους, όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κρήτη ακόμη και η Κύπρος. Στα νησιά, σύμφωνα με την εφημερίδα, «αφήνονται» ως θαλάσσια ζώνη μόνον χωρικά ύδατα.

«Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Λίβανος καθώς και η ΕΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, οφείλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι ουδεμία εκ μέρους της αποσταθεροποιητική απόπειρα δεν θα είναι ανεκτή», υπογραμμίζει και συμπληρώνει «αυτή η κατά παράβαση των διεθνών κανόνων πολιτική της Άγκυρας γίνεται εμπόδιο στην ευρωπαϊκή και ευρύτερα δυτική, πολιτική ενεργειακής ασφάλειας», σημείωσε επίσης.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε να συζητηθεί το θέμα «σε βάθος και σε λεπτομέρεια, και στο εμπιστευτικό πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)» για το οποίο, όπως δηλώνει, έχει δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης του υπουργείου Εξωτερικών. «Η κυβέρνηση οφείλει, τουλάχιστον σε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα να ενημερώσει επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και να δημιουργήσει προϋποθέσεις σύγκλισης σε ένα μείζον ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας», συμπλήρωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Ερωτώμενος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου είπε ότι ο κ Τσίπρας αντιμετώπισε ένα μεγάλο θέμα που σχετίζεται με την παράδοση ως ένα μεγάλο ρουσφέτι 10.000 διορισμών στο δημόσιο. Πρέπει να περάσουμε σε μια καταλλαγή στο χώρο της εκκλησίας και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το πράξει υποχωρώντας από τη στάση αυτή που έχει τώρα, συμπλήρωσε.