Κως: Αντίθεση δημοτικού συμβουλίου στη δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών

Κως: Αντίθεση δημοτικού συμβουλίου στη δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών

Την αντίθεσή του στην δημιουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου στο νησί της Κω δηλώνει το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ασχολήθηκε διεξοδικά με το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεδρίασή του.

«Ζητάμε τη συμπαράσταση του συνόλου των δήμων όλης της επικράτειας στις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα νησιά μας. Σε κάθε περίπτωση, ενωμένοι και με ομοψυχία, θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια και την ευημερία τους. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις εξαγγελίες της και καλούμε άμεσα τους βουλευτές Δωδεκανήσου σε συνάντηση στην Κω, με την συμμετοχή και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα που εκδόθηκε με απόφαση κατά πλειοψηφία, από τον δήμο Κω.

Διευρύνονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά

Αντιδράσεις προκαλεί και στη Λέσβο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής για τη διαμονή αιτούντων άσυλο. Μάλιστα, η επίσκεψη το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή Διαβολόρεμα στο κέντρο του μεγάλου δάσους της κεντρικής Λέσβου από τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή -παρουσία στελεχών υπηρεσιών, του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου αλλά και των δημάρχων Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου- προκάλεσε περαιτέρω εξελίξεις.

Εν προκειμένω, την περασμένη Κυριακή (1/12), κατόπιν έκτακτης σύσκεψης, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τη συμμετοχή των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία οι τρεις «επανέλαβαν ομόφωνα, ότι στηρίζουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράστηκε από τα δημοτικά συμβούλια των οικείων δήμων και το Περιφερειακό Συμβούλιο:

  • ΟΧΙ επιπλέον δομές στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο.
  • Αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.
  • Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών.
  • Έλεγχος των ΜΚΟ.