Κόντρα Π. Καμμένου με Χρ. Σταϊκούρα και Β. Κικίλια για τα αναδρομικά

Κόντρα Π. Καμμένου με Χρ. Σταϊκούρα και Β. Κικίλια για τα αναδρομικά

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σκληρή κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα και Βασίλη Κικίλια, μετά τους πανηγυρισμούς του προέδρου των ΑΝΕΛ. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Π. Καμμένος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι το 2014 επέλεξε να δώσει το 50% και να ξοφλήσει χωρίς να έχει υποσχεθεί ότι αργότερα θα δώσει το άλλο 50%.

«Είναι όλα γραμμένα στις διαπραγματεύσεις μην  τα αμφισβητείτε», τόνισε ο ΥΠΕΘΑ για να του απαντήσει ο κ. Σταϊκούρας λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν στις σχετικές διαπραγματεύσεις: «Τότε επιλέξαμε το 50% των αναδρομικών γιατί ψηφίσαμε και  την  μείωση ασφαλιστικών εισφορών, και τη μείωσης της  έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και τον μειωμένο ΦΠΑ στη νησιά  και λοιπά», είπε χαρακτηριστικά, με τον κ. Καμμένο να επιμένει υποστηρίζοντας ότι «στις διαπραγματεύσεις είναι καταγεγραμμένο και μάλιστα το ανέφεραν οι δανειστές  κάθε φορά που θέλαμε  να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ ότι τότε   δώσατε το 50% και ξοφλήσαμε».

«Αυτές τις δηλώσεις έκαναν και οι ξένοι όταν έβγαιναν από το Hilton θα σας τα δώσω και γραπτώς», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προλάβει το 2014 να καταβάλει όχι μόνο το 50%  των αναδρομικών αλλά και να αποκαταστήσει με μόνιμο τρόπο τις μισές από τις απώλειες που οι  συγκεκριμένοι κλάδοι είχαν υποστεί σε μισθούς και συντάξεις. «Άρα και αναδρομικά δώσαμε και μόνιμη αποκατάσταση απωλειών που είχαν γίνει το 2012», επισήμανε υπενθυμίζοντας ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καν ψηφίσει εκείνη τη διάταξη.

Η κόντρα φούντωσε όταν ο κ. Καμμένος έβαλε στην κουβέντα μια πρωινή δήλωση του Β. Κικίλια, ο οποίος είχε μιλήσει για «κουτσουρεμένα» αναδρομικά. «Το ποιος εμπαίζει  τους στρατιωτικούς θα το δουν οι στρατιωτικοί στην τσέπη τους τις επόμενες μέρες. Έρχεστε εδώ με ένα απύθμενο θράσος να πείτε προς αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους τους περιορίσατε το εισόδημα αντισυνταγματικά και παράνομα ότι κι αυτά που  θα πάρουν τώρα  αδίκως  θα τα πάρουν», είπε ο ΥΠΕΘΑ, με τον κ. Κικίλια να υπενθυμίζει ότι δεν δίνονται για το 2017 κάτι που σημαίνει ότι «αφήνετε τους εν/ ενέργεια ένα χρόνο έξω και τους απόστρατους δύο χρόνια έξω».

Όταν μάλιστα ο κ. Κικίλιας του υπενθύμισε ότι είχε πει πως αυτός θα είναι ο πρώτος νόμος που θα ψήφιζε ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε αμήχανος.

Ο κ. Καμμένος παραδέχτηκε ότι είχε υποστηρίξει πως θα ήταν ο πρώτος νόμος που θα ερχόταν στη Βουλή ωστόσο δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας πως είναι ο πρώτος νόμος που έρχεται μετά την έξοδο από τα μνημόνια. «Ναι είχα πει ότι θα ήταν ο πρώτος νόμος που θα υποστηρίξω, αλλά με απόφαση του πρωθυπουργού και προς τιμήν του πρωθυπουργού ο ίδιος ανακοίνωσε στην έκθεση Θεσσαλονίκης ότι ο πρώτος νόμος που θα έρθει σε ένα προϋπολογισμό που δεν θα γράφεται από τους πιστωτές σε μία Ελλάδα ελεύθερη και απελευθερωμένη είναι αυτός ο νόμος που έφερε σήμερα».

Τέλος, ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι σήμερα για πρώτη φορά είχαμε αίτηση για άδεια από τα τουρκικά αεροσκάφη προκειμένου  να εισέλθουν στο ελληνικό FIR.