Κόντρα για τη διάρκεια της Επιτροπής

Κόντρα για τη διάρκεια της Επιτροπής

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Καθυστερήσεις επιχειρεί να «παίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ, μήπως και μπλοκάρει(;) την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς ζητά η Επιτροπή Συνταγματική Αναθεώρησης να διαρκέσει παραπάνω από ένα μήνα, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων.

«Ενημερώνω όπως έκανα και στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι το προεδρείο Επιτροπής θα είναι διακομματικό, όπως γίνεται σε όλες τις αναθεωρήσεις. Αντιπρόεδρος από τον ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας από το ΚΙΝΑΛ. Θα συνεδριάσει την επόμενη Παρασκευή στις 20/9 για να εκλέξει το προεδρείο. Και η προθεσμία που θα δώσουμε θα είναι 1 μήνας έως δηλαδή τις 22 Οκτωβρίου 2019 για να υποβάλει έκθεση. Πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός της 1ης Συνόδου αυτής της Βουλής. Αφήνουμε, βέβαια, ένα περιθώριο βέβαια για νέα μικρή προθεσμία για υποβολή της έκθεσης», υπογράμμισε ο Κ. Τασούλας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, παίρνοντας τον λόγο, υπογράμμισε ότι θα πρέπει η διορία να αυξηθεί κατά ένα μήνα, ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος ζήτησε με την σειρά του η διάρκεια της επιτροπής να είναι ένας μήνα. Μάλιστα, έδειξε το όψιμο ενδιαφέρον του όταν υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ μπορεί να οδηγήσει «σε κατάσταση νομική στο εσωτερικό του Συντάγματος που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες». «Δεν ξέρω αν σχετίζονται αυτά με διάφορους τακτικισμούς που θέλει να μεθοδεύσει η πλειοψηφία για εκλογή ΠτΔ. Ακούμε ότι θα προτείνει πάλι να εκλέγεται με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών χωρίς να μεσολαβούν εκλογές», προσέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακολουθούμε την πεπατημένη», απάντησε ο Κ. Τασούλας και συμπλήρωσε πως στην αναθεώρηση είναι 49 άρθρα από τα οποία τα 10 αφορούν καταργήσεις μεταβατικών διατάξεων του Συντάγματος του 1975. «Κρίθηκε ότι ένας μήνας μπορεί να φτάσει αλλά μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή να πάρει μία παράταση», είπε ακόμα. .

Τέλος, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος λέγοντας «αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί να αφήσουμε έξω από μικροκομματικά παιχνίδια την εκλογή ΠτΔ» και επίσης πρότεινε να δοθεί μία παράταση για να «τελειώνουν τα προσκόμματα».