Παρέμβαση Κομισιόν: Υποχρέωση όλων ο σεβασμός στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών

Παρέμβαση Κομισιόν: Υποχρέωση όλων ο σεβασμός στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών

Την παρέμβαση της Κομισιόν προκάλεσαν οι επιθέσεις του Π. Πολάκη κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα και το ζήτημα της ηχογράφησης της μεταξύ τους συνομιλίας με τον εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά να στέλνει σαφές μήνυμα τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την εκ της Συνθήκης υποχρέωση όλων για σεβασμό της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών και των κεντρικών τραπεζιτών να κάνουν την δουλειά τους».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέπεμψε για περαιτέρω διευκρινίσεις και απαντήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «είναι πιο αρμόδια για να τοποθετηθεί επί του περιστατικού». Η αναφορά αυτή του κ. Σχοινά δείχνει κατά πληροφορίες ότι το θέμα έχει ήδη φτάσει στα ανώτερα κλιμάκια της Ε.Ε. κυρίως όμως σε αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται πως η δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από τη συνομιλία μεταξύ του Π. Πολάκη και του Γ. Στουρνάρα αλλά και το περιεχόμενο αυτής δημιουργούν ερωτήματα ειδικά σε ότι αφορά το ζήτημα της ηχογράφησης, που πλέον αρνείται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη μέσω απειλών και προειδοποιήσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό ότι ο Παύλος Πολάκης δημοσιοποίησε τον διάλογο που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή τον έλεγχο που έγινε με το δάνειό του από την Attica Bank, όπου μάλιστα εμφανίζεται να τον προειδοποιεί πως αν δεν ελέγξει τις υποθέσεις που θέλει θα πάει στην Τράπεζα της Ελλάδας ο ίδιος.

Σήμερα ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί την Τράπεζα της Ελλάδος ως όχημα σπίλωσης και δίωξης πολιτικών του αντιπάλων. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση του διοικητή της ΤτΕ, ο κ. Πολάκης, με ανάρτησή του στο facebook επαναλαμβάνει ότι το περιεχόμενο της συνομιλίας είναι αληθές, αρνείται ωστόσο ότι το κατέγραψε.