«Κλέβοντας» το... πορτοφόλι του Τσίπρα

«Κλέβοντας» το... πορτοφόλι του Τσίπρα

H αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά δείχνει ότι η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να απευθυνθεί στους νέους μια ηλικιακής ομάδας που επλήγη σημαντικά από την κρίση της πανδημίας, τους εγκλεισμούς και τις παγωμένης αγοράς, είναι πετυχημένη.

Και σε ό,τι αφορά το προσκλητήριο για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σχετικά με την απογύμνωση του αφηγήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί δήθεν στοχοποίησης της νεολαίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την παρέμβαση έδειξε πως υπάρχει τρόπος να καταστεί ο εμβολιασμός στοιχείο πολιτισμού με οικονομικές προεκτάσεις.

Η παροχή κινήτρων για συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν αποτελεί ελληνική… πατέντα. Όμως ο συνδυασμός που αποφασίστηκε από το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί σίγουρα μια πρωτότυπη παρέμβαση απενοχοποιώντας παράλληλα από τυχόν δεύτερες σκέψεις όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία του απαραίτητου τείχους ανοσίας ενόψει και της αναμενόμενης επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μοίρασε κάποιο επίδομα όπως αυτά που μοίραζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή αυτά που υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας τρεις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές του 2019 αλλά και την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών. Και κυρίως δεν χάρισε 150 ευρώ στους νέους χωρίς στόχο και σκοπό.

Το freedom pass έχει μια τριπλή στόχευση:

Πρώτον να καταστεί ελκυστικότερη για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Δεύτερον να δοθεί ένα ποσό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους λόγους άμεσα συνδεδεμένους με τον πολιτισμό και τον τουρισμό εντός της χώρας.

Τρίτον να στηριχθεί η εγχώρια αγορά με έναν έμμεσο τρόπο που δύναται να ξεπεράσει τα 150.000.000 ευρώ αν συμμετάσχει το σύνολο των 940.000 νέων στον εμβολιασμό.

Θα ακολουθήσουν και άλλα κίνητρα και διευκολύνσεις. Θα απευθύνονται και σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ως αναγνώριση της συμμετοχής στην εθνική προσπάθεια αλλά και σε όλους όσοι έχουν δεύτερες σκέψεις.

Ο στόχος της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτίστως η δημόσια ασφάλεια και η προστασία της υγείας, που σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρίζεται ότι δύναται να επιτευχθεί μέσω των εμβολιασμών.

Το freedom pass η προπληρωμένη αυτή ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ έρχεται να αναδείξει μια ακόμη πρωτοπορία. Η συμμετοχή του Κυριάκου Πιερρακάκη σε αυτή την προσπάθεια είναι επίσης σημαντική αφού καταρτίζει τη σχετική εφαρμογή.

Πρωτοποριακό έχει κριθεί διεθνώς άλλωστε και το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» που τυγχάνει διθυραμβικών αναφορών στο εξωτερικών.

Και είναι αυτό άλλωστε που δεν επιτρέπει δικαιολογίες σε όλους όσοι αντιτάσσονται ή έχουν δεύτερες σκέψεις για τα εμβόλια δεδομένου ότι και ραντεβού υπάρχουν και δυνατότητες κάλυψες χιλιάδων ημερησίων δόσεων από οποιοδήποτε εμβόλιο επιθυμεί κάποιος.

Η ιδέα όμως της προπληρωμένης κάρτας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετακινήσεις με ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά μέσα για τις διακοπές του καλοκαιριού, για σινεμά, θέατρα και μουσεία και για οτιδήποτε συνδέεται με τουρισμό και πολιτισμό δύναται να αποτελέσει και παράδειγμα προς αντιγραφή.

Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τι γίνεται σε άλλες χώρες και τι κίνητρα δίνονται στους πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν. Από δωρεάν μπύρες και πίτσες σε περιοχές της Αμερικής μέχρι… κοτόπουλα στην Ινδία και από 25 δολάρια δώρο μέχρι φοροαπαλλαγές είναι ορισμένα από αυτά με τις κυβερνήσεις να απευθύνονται με κάθε τρόπο στους πολίτες.

Στην Ελλάδα η απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ήταν να μην αντιμετωπίσει τους πολίτες και ειδικά τους νέους ανθρώπους με την παροχή κινήτρων που θα υποβάθμιζαν τους ίδιους.

Αντιθέτως, τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα απενοχοποιημένοι από τέτοιου είδους λογικές που συνδέονται με όσα ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Η ιδέα και η εκτέλεσή της αναδεικνύουν μια λογική που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, προτάσσει τους νέους και όχι μιας μορφής επίδομα όπως αυτά που μοιράζονταν και στο πρόσφατο παρελθόν όπως για παράδειγμα αυτό που δόθηκε σε 55.000 νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας, άνεργους με τον Αλέξη Τσίπρα να τους εύχεται τον Δεκέμβριο του 2017 «καλές γιορτές»

Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε πως αντιμετωπίζει με σεβασμό και αυτή την ηλικιακή ομάδα καταρρίπτοντας με μια κίνηση το αφήγημα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετούς μήνες εκμεταλλευόμενος την πανδημία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προσεγγίσει την νεολαία με τρόπο αήθη όπως αυτός που καταγράφηκε στην χθεσινή του ανακοίνωση.

Το γεγονός πως παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter για να μιλήσει για… χαρτζιλίκια και εξαγορές και η αναφορά που επιχείρησε εν είδει και αστεϊσμού κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματός του για τα εργασιακά (όπου μοίρασε κατώτατο μισθό 800 ευρώ και 35 ώρες εργασίας) αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν την κίνηση Μητσοτάκη…

ΥΓ Η συζήτηση που επιχειρεί να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το freedom pass περί ηθικής και εξαγορών απέχει της πραγματικότητας. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν δηλώνει ευθέως ότι οι νέοι δεν πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε.

Απέχει όμως και λόγω των συνθηκών και της μετάλλαξης Δέλτα που δείχνει να αποτελεί τη νέα απειλή καθιστώντας επιτακτικό τον εμβολιασμό ποσοστού άνω του 80% του πληθυσμού. Και όπως είχε δηλώσει και η πρόεδρος της Δημοκρατίας «το όριο της ελευθερίας μας είναι η υγεία των άλλων»