Κινητοποιήσεις φορέων κατά των μεταναστευτικών δομών
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:

Κινητοποιήσεις φορέων κατά των μεταναστευτικών δομών

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υπό τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη με συμμετοχή Δήμων και τοπικών φορέων, η οποία είχε ως θέμα την δημιουργία των νέων μεταναστευτικών δομών σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο, κατά την οποία ελήφθη η απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Παρόντες στην σημερινή σύσκεψη ήταν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Λέσβου, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α., ενώ τον Δήμαρχο Μυτιλήνης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κος Τζίμης καθώς απουσίαζε για λόγους υγείας. Επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης την σύσκεψη παρακολουθούσαν εκπρόσωποι, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι από την Χίο και την Σάμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Lesvospost, ο κ. Μουτζούρης κατά την διάρκεια της ομιλίας αναφέρθηκε και στην σύσκεψη που συμμετείχε την Τετάρτη στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι επικρατεί σύγχυση ως προς τους σχεδιασμούς για την Λέσβο, ενώ αναφορικά με την Χίο έκανε λόγο για ειλημμένη και τελεσίδικη απόφαση. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται σε επαρκή βαθμό με τις τοπικές κοινωνίες και ειδικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατόπιν περίπου 2,5 ωρών συνεδρίασης ελήφθη η απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις με ημερομηνία έναρξής τους την 22η Ιανουαρίου 2020 και ημέρα Τετάρτη.  

Όπως ανεφέρθη κατά την συνεδρία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα συσκέψεων και έκτακτων συμβουλίων προκειμένου να αποφασιστεί το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων, οι οποίες προβλέπεται να είναι οι εξής:

  • Διήμερο λουκέτο στο Βόρειο Αιγαίο (κλειστά καταστήματα και υπηρεσίες)
  • Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ταυτόχρονα σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου
  • Επίδοση ψηφίσματος στην Αθήνα στους αρμοδίους υπουργούς καθώς και τον πρωθυπουργό
  • Σε βάθος χρόνου και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα αποφασιστούν περαιτέρω κινητοποιήσεις όπως είναι κλείσιμο λιμανιών και αεροδρομίων, κατάληψη δικαστηρίων και Γενικής Γραμματείας Β. Αιγαίου, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη του ΥΠΕΣ και πολλές άλλες.