Κίνηση έκπληξη Μητσοτάκη μετά την «λειψή»... ελέω ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρηση

Κίνηση έκπληξη Μητσοτάκη μετά την «λειψή»... ελέω ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρηση

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής

Ο κύβος ερρίφθη. Στο δίλημμα “λειψή συνταγματική αναθεώρηση ή νέα πολύχρονη καθυστέρηση” ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως πήρε τις αποφάσεις για το τί προτίθεται να πράξει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο κ.Μητσοτάκης, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, θα προχωρήσει την αναθεώρηση όσων άρθρων ήδη κρίθηκαν αναθεωρητέα, επιχειρώντας παράλληλα όμως να “θεραπεύσει” τα αναχρονιστικά, όπως τα χαρακτηρίζει η ΝΔ, άρθρα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνταγμα μέσα από μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.

Παρά τις σκέψεις που υπήρξαν σε πρώτο χρόνο η ΝΔ να εκκινήσει εκ νέου την συνταγματική διαδικασία ώστε να περιληφθούν και άρθρα, τα οποία θεωρεί σημαντικά (πχ άρθρο 16), ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες ξεκαθαρίζει σε συνομιλητές του ότι η υλοποίηση της συνταγματικής διαδικασίας θα είναι μία από τις προτεραιότητας της νέας κυβέρνησης, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, συνεχίζοντας με απόλυτα θεσμικό τρόπο την απαιτούμενη διαδικασία από εκεί που την άφησε η παρούσα Βουλή.

Βασική αιτία αυτής της απόφασης αποτέλεσε το ενδεχόμενο η αναθεώρηση να καθυστερούσε τελικά για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια εξαιτίας των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, κάτι που θα είχε ως συνέπεια η Ελλάδα να μείνει πολύ πίσω στον εκσυγχρονισμό του κατασταστικού της χάρτη.

Ουδείς πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ικανοποιημένος από τον αριθμό των άρθρων που κρίθηκαν ως αναθεωρητέα. Επιρρίπτουν μάλιστα ξεκάθαρες ευθύνες γιαυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και χαρακτηρίζουν “άτολμο” και έρμαιο των ιδεοληψιών του.

Ο κ.Μητσοτάκης πάντως ακόμα και για όσα άρθρα έμειναν εκτός αναθεωρητέας διαδικασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης και τα οποία πιστεύει ότι πρέπει να εναρμονιστούν με τις σύγχρονες πρακτικές, σχεδιάζει να προχωρήσει με κινήσεις “ by pass” με στόχο τη βελτίωση και τον εκσυχρονισμό πτυχών του δημόσιου βίου, οι οποίες καθορίζονται από τα συγκεκριμένα άρθρα.

Εργαλείο για αυτή τη “χειρουργική” πρωτοβουλία θα είναι η νομοθετική πρωτοβουλία. Σε ότι έχει να κάνει για παράδειγμα με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και το άρθρο 16, το οποίο η ΝΔ θεωρεί βαρύνουσας σημασίας καταγράφονται ήδη οι πρώτες σκέψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης προσανατολίζεται στη ψήφιση νόμου που θα δημιουργεί μία εποπτική αρχή, υπεύθυνη για τις ιδιωτικές δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχει η χώρα (κολέγια) προκειμένου να λάβουν κίνητρα για να διασφαλιστεί η καλύτερη και ουσιαστικότερη συνεργασία τους με διεθνούς φήμης πανεπιστήμια του εξωτερικού, με τα οποία πολλά ήδη συνεργάζονται. Επίσης συζητείται έντονα η προοπτική ενθάρρυνσης λειτουργίας ξενόγλωσσων προγραμμάτων με δίδακτρα από ελληνικά πανεπιστήμια.

Όλα τα παραπάνω, βάσει του γαλάζιου σχεδίου, μπορούν να επιτευχθούν μέσα από νομοθετήματα, επιδιώκοντας να παρακαμφθεί η αποτυχία αναθεώρησης των άρθρων του