Κινηματική αντιπολίτευση προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο απολογισμός της ήττας

Κινηματική αντιπολίτευση προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο απολογισμός της ήττας

Σε ένα κείμενο 3600 λέξεων η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναλύσει τα αίτια της εκλογικής ήττας, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, κινηματική αντιπολίτευση. Παράλληλα γίνεται λόγος για «αναβαπτισμό» του κόμματος και επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την νέα συνθήκη «δεν πρέπει να φοβηθεί να μολυνθεί από τον λαό του».

Στο εν λόγω κείμενο η ΚΕ παραδέχεται ότι ο λόγος και το πρόγραμμα της ΝΔ κατάφεραν να αποσπάσουν ευρύτερη στήριξη καθώς απαντούσαν, σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και σε εύλογες λαϊκές προσδοκίες μετά από μια σαρωτική οικονομική κρίση. Ωστόσο η κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ελάχιστη.

Συγκεκριμένα το κείμενο περιορίζεται στο να επισημάνει ότι «υπήρξαν πολλοί τομείς και πεδία του κράτους και της οικονομίας (μεταξύ άλλων: αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών δομών, ριζική καταπολέμηση των παραθεσμικών δικτύων οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης) που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε, με δεδομένη την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων, ιεράρχηση που προέκυπτε από την αντικειμενική συνθήκη της κρίσης αλλά και από δικές μας αδυναμίες».

Σε ό,τι αφορά το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται λόγος για «ταυτόχρονα κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική, με στόχο τη συνάντησή μας με το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων και κινημάτων που αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης».

Τέλος, η Κεντρική Επιτροπή αναφέρει πως πρέπει να αναλαφθεί ένα τεράστιο, ένα ιστορικής εμβέλειας εγχείρημα αναβάπτισης και μετασχηματισμού του κόμματος, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί στην μεγάλη αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική δύναμη που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στην νέα ιστορική φάση της χώρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την νέα συνθήκη δεν πρέπει να φοβηθεί να μολυνθεί από τον λαό του», καταλήγει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.