Κατονόμασε τον «Ρασπούτιν» ο Αντώνης Σαμαράς

Κατονόμασε τον «Ρασπούτιν» ο Αντώνης Σαμαράς

Νέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση της έρευνας των καταγγελιών για «παρεμβάσεις» και «σκευωρία» μετά την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αφού, όπως ο ίδιος δήλωσε κατονόμασε τον αποκαλούμενο Ρασπούτιν, παραπέμποντας στην αρχική του καταγγελία στην οποία είχε αναφέρει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση αν κατονόμασε και τον Αλ. Τσίπρα σημείωσε: «φυσικά». Με βάση τα δεδομένα αυτά ανοίγει ο δρόμος για να οδηγηθεί η δικογραφία στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός μετά το υπόμνημα που κατέθεσε, ως μάρτυρας, στους δύο αντιεισαγγελείς που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεση έκανε λόγο για «άθλια σκευωρία»  «από την πρώτη στιγμή» είχε αναφέρει πως «όλα θα έρθουν στο φως».

Ο κ. Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του που κράτησε περίπου μισή ώρα, δήλωσε: «Έχω καταγγείλει εξαρχής την άθλια αυτή σκευωρία. Θα έρθουν όλα στο φως», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις αν κατονόμασε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έδωσε θετική απάντηση, συμπληρώνοντας ότι κατονόμασε ως σκευωρό και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που φέρει το προσωνύμιο «Ρασπούτιν».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε πέραν των πολιτικών, στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα αλλά και τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η δήλωση του Αντ. Σαμαρά ότι κατονόμασε δύο τουλάχιστον πολιτικά πρόσωπα ανοίγει επι της ουσίας το δρόμο ώστε να οδηγηθεί η δικογραφία στη Βουλή, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι δύο αντιεισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση εφόσον προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων θα διαβιβάσουν τη δικογραφία και θα συνεχίσουν την έρευνά τους μόνο ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν να καταθέσουν τόσο η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όσο και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση, μετά τις καταγγελίες του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της Novartis. Επίσης, ερευνούν από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο Eυρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ήδη ως μάρτυρας κατέθεσε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και αύριο θα καταθέσει ο κ. Βενιζέλος, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ο αντιεισαγγελέας κ. Αγγελής.