Καθαρό «όχι» Μητσοτάκη στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Καθαρό «όχι» Μητσοτάκη στην ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Και ξαφνικά... εμφανίστηκαν  διαρροές της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να αποσυνδέσει την διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή, από τη ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα πάντα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, στόχος αυτής της επιλογής του κ.Τσίπρα  είναι να «στριμώξει» πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση, ως προς το σκέλος της εισόδου των Σκοπίων στην βορειοατλαντική συμμαχία. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους την παραμονή της πρωτοχρονιάς επιβεβαίωσε με κομψό αλλά σαφή τρόπο την κίνηση αυτή της κυβέρνησης. 

«...Θα έρθει με μερικές ημέρες απόσταση (από τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών) στη Βουλή για τεχνικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά.

Φαίνεται όμως ότι και αυτή η προσπάθεια εγκλωβισμού της ΝΔ θα πέσει στο κενό, μια και οι σχετικές αποφάσεις από την πλευρά της Πειραιώς έχουν ήδη ληφθεί. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη αποφασίσει ότι θα πει “ΟΧΙ” και στο πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είτε έρθει μαζί είτε σε δεύτερο χρόνο με την συμφωνία που υπέγραψαν Τσίπρας - Ζάεφ.

Ο πυρήνας της «γαλάζιας» επιχειρηματολογίας εδράζεται στο εξής: 

Το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ απορρέει από  τη συμφωνία των Πρεσπών ως βασικό τμήμα της. Η κύρωσή του συνιστά βασική πρόβλεψη της συμφωνίας και σηματοδοτεί την ολοκλήρωσή της. Συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 1 ορίζεται το παρακάτω : «Το πρώτο μέρος (Ελλάδα) συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του δεύτερου μέρους (Σκόπια) υπό το όνομα και και τις ορολογίες του άρθρου 1 (3) της συμφωνίας, σε διεθνείς , πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς, όπου το πρώτο μέλος (Ελλάδα) είναι μέλος». 

Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ να αποδεχθεί την ένταξή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Επομένως ψηφίζοντας η κυβέρνηση την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών συναινεί με ουσιαστικό και αμετάκλητο τρόπο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η παρεπόμενη λοιπόν ψήφιση του Πρωτοκόλλου, είναι μια εντελώς τυπική διαδικασία, που υπαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Mε βάση το παραπάνω σκεπτικό στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για μία ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια παγίδευσης της ΝΔ από την κυβέρνηση, η οποία της γυρνάει μπούμερανγκ όπως έγινε και με την συνολική διαχείριση του σκοπιανού. 

«Η ΝΔ πάντα ήθελε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αλλά με την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προηγουμένως λύση που θα ικανοποιεί την εθνική θέση, πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία χαρίζει στα Σκόπια δήθεν “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα. Αυτό άλλωστε έλεγε και η απόφαση του Βουκουρεστίου. "Πρώτα λύση και μετά ένταξη". Η ΝΔ δε θα επικυρώσει καθ' οιονδήποτε τρόπο μια επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα». ξεκαθαρίζει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr.

Στο πλαίσιο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η νέα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Επισήμως ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στην συμπρωτεύουσα για να στηρίξει τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Ταχιάο, όμως ειδικά κατά την συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του νομού Θεσσαλονίκης υπό την προεδρία του κ.Μητσοτάκη, θεωρείται βέβαιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θελήσει να στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.