Κατέθεσε η ΝΔ την τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Κατέθεσε η ΝΔ την τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την τροπολογία για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2014 κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφή, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο καθώς και στην εστίαση.

«Με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, ιδίως των περισσότερο ευάλωτων νοικοκυριών που δαπανούν συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στα βασική είδη διατροφή και στην ενέργεια, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης, η μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών, η τόνωση της απασχόλησης στον κλάδο. Επιπλέον με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αυξάνεται η φορολογική συμμόρφωση και μειώνεται η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή», αναφέρει η ΝΔ και παραθέτει αναλυτικά τις αλλαγές.

Μεταξύ άλλων επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφή με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και  ζωμούς των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο 24%. Επανέρχεται, δε, η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, με την υπαγωγή στο συντελεστή αυτό της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην κέντρων διασκεδάσεων, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία.

Διαβάστε την τροπολογία εδώ.