Κατερίνα Παπακώστα: Ο Ρουβίκωνας πολιτεύεται στα «κενά» που αφήνει το κράτος

Κατερίνα Παπακώστα: Ο Ρουβίκωνας πολιτεύεται στα «κενά» που αφήνει το κράτος

Αναφερόμενη στο θέμα του Ρουβίκωνα, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Παπακώστα ανέφερε ότι «πολιτεύεται επενδύοντας στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος», ενώ ειδικά για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, που προβάλλεται έντονα το τελευταίο διάστημα, αναφέρει ότι για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχουν άβατα. Τονίζει, ωστόσο, ότι «η Αστυνομία δεν είναι πανάκεια» και «το Πανεπιστήμιο χρειάζεται να περιφρουρήσει το αυτοδιοίκητό του».

Συγκεκριμένα, η υφυπουργός σημείωσε ότι το έχει δηλώσει πολλές φορές ότι για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχουν άβατα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία είναι η αρμόδια για την επίλυση προβλημάτων που άπτονται της λειτουργίας των ίδιων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

«Ξέρετε, έχω ήδη τονίσει ότι ο “Ρουβίκωνας”, τον οποίο αναφέρετε στο ερώτημά σας, πολιτεύεται, επενδύοντας στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος. Είτε στο κομμάτι της Εκπαίδευσης, είτε στης Ασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κάνουν «στέκια» στις πανεπιστημιακές σχολές. Πατούν, π.χ. στο κενό που αφήνει η ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται χρηματοδότηση για την έρευνα, αλλά χρειάζεται να περιφρουρήσει και το αυτοδιοίκητό του», συμπλήρωσε.

Επίσης, η υφυπουργός  εξέφρασε την υποστήριξή της στη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας διότι δρομολογεί ζητήματα τα οποία για έναν αιώνα είχαν μπει κάτω από το χαλί, όπως η ακίνητη περιουσία υποστηρίζει και μάλιστα κάνει την επισήμανση ότι «για μια σειρά από ζητήματα έφτασε ο καιρός να λυθούν διότι ωρίμασαν. Όπως και να έχει η συμφωνία συγκλίνει, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε αυτό που έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα, την χρυσή τομή». Και, επιπλέον, «ενισχύονται οι διακριτοί ρόλοι, θεσμοθετημένα πλέον, όλα τα σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι».

Στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο, μιλά ακόμη για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Μιλά όμως και για την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος και προτρέπει «όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην εντάσσουν κορυφαία θεσμικά ζητήματα στην ατζέντα της μικροκομματικής τους ιδιοτέλειας». Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της διευκρινίζει και δηλώνει πως η Νέα Ελληνική Ορμή θα κατέλθει στις εκλογές «με συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις».

Η υφυπουργός, τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας, εκφράζει την άποψη ότι τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία χρειάζονται «νέο αίμα» για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, στον τομέα της Ασφάλειας αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.