Καταθέτει σήμερα ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας - Βγαίνουν οι κουκούλες;
Προανακριτική Novartis

Καταθέτει σήμερα ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας - Βγαίνουν οι κουκούλες;

Η ώρα των προστατευόμενων μαρτύρων έφτασε. Σήμερα στις 4 μετά το μεσημέρι η εξαμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής (ο πρόεδρος Ι. Μπούγας και οι πέντε εισηγητές) θα βρεθούν στη ΓΑΔΑ προκειμένου να εξετάσουν τους κουκουλοφόρους μάρτυρες.

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές η ακρόαση θα γίνει δια ζώσης και δίχως οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» να έχουν αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Πάντως, άγνωστο παραμένει εάν οι μάρτυρες θα βρεθούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθώς ήδη από χθες έχουν προτείνει η διαδικασία να γίνει με βάση τα δικά τους «θέλω». Δηλαδή, δίχως να γίνει γνωστή η ταυτότητά τους στα μέλη της προανακριτικής, μολονότι -όπως τονίζουν πηγές της επιτροπής- τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σοφουλάκη η κατάθεση είχε γίνει με φυσική τους παρουσία και χωρίς «κουκούλες». Πρόθεση της επιτροπής είναι, πάντως, η εξέταση να γίνει είτε με κουκούλες, είτε χωρίς. 

Στην περίπτωση πού αποφασίσουν να μην έλθουν στη ΓΑΔΑ, τα μέλη της προανακριτικής διατηρούν το δικαίωμα να προχωρήσουν στη «βίαιη» προσαγωγής τους, μέσω του αρμοδίου Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, το οποίο γνωρίζει την ταυτότητά τους αλλά και τη διεύθυνση διαμονής τους. Αρκετοί θεωρούν ότι θα γίνουν στο μεταξύ κι άλλες προσπάθειες να καταθέσουν μέχρι την έσχατη λύση της βίαιης προσαγωγής. 

Να θυμίσουμε ότι χθες ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της εξέτασης των δύο προσώπων με την φυσική τους παρουσία, όπως έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) αιτήθηκε η εξέταση να γίνει με το πραγματικό τους όνομα. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκαν ζητώντας να μην βγουν οι κουκούλες και μάλιστα χθες ο Σπ. Λάππας απειλούσε ότι σε διαφορετική περίπτωση  θα αποχωρήσουν.

« Ο νόμος για την προστασία είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές», απαντούσε, δε, ο Ι. Μπούγας στις αιτιάσεις περί αποκάλυψης της ταυτότητας των μαρτύρων ενώ και η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη πρότεινε η κατάθεση να γίνει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, θέση που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο μεταξύ, χθες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής έστειλε επιστολή προς την εισαγγελέα Διαφθοράς με την οποία κατηγορεί την κυρία Ελένη Τουλουπάκη για απόκρυψη κρίσιμων εγγράφων που αφορούν την αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis και για παραβίαση της έννομης τάξης και την καλεί να αποστείλει άμεσα στον ίδιο και στην Βουλή όλα τα στοιχεία που κρατά στο συρτάρι της. Η εν λόγω επιστολή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από τα μέλη της επιτροπής, καθώς τα στοιχεία θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας και κυρίως αυτά που αφορούν τις επαφές των ελληνικών αρχών με το FBI.