Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το προγραμματισμό αύριο θα εισαχθεί στη Επιτροπή Εσωτερικών και Άμυνας και την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, όταν κυρωθεί το πρωτόκολλο θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε εκείνο της γείτονος χώρας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια όταν λάβει τη ρηματική διακοίνωση θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι «Βόρεια Μακεδονία», ενημερώνοντας ότι με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και πέρα.

Ακολούθως, θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το κυρωμένο από την ελληνική Βουλή πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επίσημα η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας.

πΓΔΜ

Υπεγράφη το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα σήμερα οι χώρες του ΝΑΤΟ υπέγραψαν στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης των Σκοπίων στη Συμμαχία με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι τα Σκόπια θα μπορεί να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες. Την Πέμπτη το πρωτόκολλο θα έρθει στην ελληνική Βουλή ενώ την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου πρόκειται να διεξαχθεί η συζήτηση και η ψήφισή του.

Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Δείτε την αιτιολογική έκθεση της κύρωσης του Πρωτοκόλλου