Κατατέθηκε το νέο ασφαλιστικό - Τι αλλάζει
Βουλή

Κατατέθηκε το νέο ασφαλιστικό - Τι αλλάζει

Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Mεταξύ άλλων περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ, διασφάλιση σε μισθωτούς με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα του δικαιώματος να μην πληρώνουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές, μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εξακολουθήσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους, ευνοϊκό ασφαλιστικό καθεστώς για νέους επαγγελματίες, δυνατότητα προαιρετικής διασφάλισης επικουρικής σύνταξης, αυξήσεις σε κύριες συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων αλλά και σειρά άλλων ευεργετικών διατάξεων.

Δείτε την Αιτιολογική Έκθεση

Δείτε τις καταργούμενες ή τροποποιούμενες διατάξεις

Δείτε τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου

Οι 15 από τις βασικότερες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι οι εξής:

1. Οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης φέρνουν αυξήσεις συντάξεων σε όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016, θα πάρουν την αύξηση αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 ενώ τα χρήματα θα τους καταβληθούν τον Ιούνιο μαζί με τα αναδρομικά. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016 θα πάρουν αύξηση μόνο αν έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά, η αναπροσαρμογή της σύνταξης θα έρθει ακριβώς να μειώσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης που βγήκε στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και είχε συντάξιμες αποδοχές 2000 ευρώ, θα πάρει αύξηση 70 ευρώ στη σύνταξή του 1130 ευρώ αντί για 1060 ευρώ και αναδρομικά 630 ευρώ. Συνταξιούχος με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2500 ευρώ θα πάρει αύξηση 180 ευρώ (1634 ευρώ αντί για 1454 ευρώ) και αναδρομικά 1622 ευρώ.

2. Οποιοσδήποτε μισθωτός -που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα (μπλοκάκι κλπ)- με μεικτό μισθό 934 ευρώ και πάνω, θα καλύπτει τις ελάχιστες απαιτούμενες εισφορές που θα ανέρχονται στα 252 ευρώ ανά μήνα και δεν θα χρειάζεται να πληρώνει επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για την άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός του. Αν δεν καλύπτει το όριο των 252 ευρώ, θα πληρώνει μόνο τη διαφορά εκπληρώνοντας πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

3. Οι εισφορές από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα μπορούν να πληρώνουν εισφορά 210 ευρώ τον μήνα αλλά η σύνταξή τους θα κυμαίνεται από 507 έως 772 ευρώ ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Μπορούν επίσης να πληρώνουν 252 ευρώ τον μήνα και να λάβουν σύνταξη έως και 849 ευρώ ανά μήνα, ή να ανέβουν στα 302 ευρώ ανά μήνα (με ανώτατη σύνταξη στα 974 ευρώ για 40 χρόνια ασφάλισης), στα 363 ευρώ τον μήνα (με ανώτατη σύνταξη στα 1127 ευρώ ανά μήνα) στα 435 ευρώ ανά μήνα (με ανώτατη σύνταξη στα 1307 ευρώ ανά μήνα ή ακόμη και στα 566 ευρώ ανά μήνα (με ανώτατη σύνταξη στα 1634 ευρώ ανά μήνα).

4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων θα υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών

5.  Λύνεται μια αδικία πολλών ετών, καθώς παρέχεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους.

6. Λύνεται το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων

7. Ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

8. Δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων

9. Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για τον μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

10. Παρέχεται ειδική μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η ειδική μέριμνα έχει να κάνει με μειωμένες εισφορές (128 ευρώ ανά μήνα) που θα έχει ο νέος για τα πέντε πρώτα έτη. Μάλιστα, ο νέος νόμος δεν θα υποχρεώνει κανέναν ελεύθερο επαγγελματία, μετά την πενταετία, να δίνει πίσω τη διαφορά των μειωμένων εισφορών και της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, όπως τον υποχρέωνε ο νόμος Κατρούγκαλου.

11. Συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας, θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων τους.

12. Καταργείται το ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου για την επιχορήγησή του; κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

13. Διευρύνεται για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής - σε προαιρετική βάση - της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη και της εφάπαξ παροχής σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών. Το δικαίωμα της προαιρετικής τους υπαγωγής θα συνδυάζεται με την πλήρη εναρμόνιση, όσων είχαν υποχρέωση να υπαχθούν. Στην επικουρική, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει αν πληρώνει εισφορές 42 ευρώ, 51 ευρώ ή 61 ευρώ ανά μήνα και αντίστοιχα να λαμβάνει την επικουρική σύνταξη που φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:

14. Συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα Α.Μ.Ε.Α., με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, την εμπέδωση μίας νέας ανθρωποκεντρικής λειτουργίας αυτής, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.

15. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στηρίζει τους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα τον εργασιακό τους βίο. Οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.