Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ πάλι έχασε...

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ πάλι έχασε...

Του Τάσου Ευαγγελίου

Το παλιό ανέκδοτο με τον Αμερικανό και τον σοβιετικό αθλητή που έτρεχαν οι δύο τους σε αγώνα δρόμου θυμίζει η ανακοίνωση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως η Αυγή την προηγούμενη Δευτέρα δεν έβγαλε το αποτέλεσμα των εκλογών, αποφεύγει να μιλήσει για ήττα και υποστηρίζει πως δεν μπορεί να εξαχθεί πολιτικό συμπέρασμα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ένα από τα πιο γνωστά ανέκδοτα της κομμουνιστικής εποχής αφορά στον αγώνα ταχύτητας 100 μέτρων μεταξύ ενός Αμερικανού και ενός σοβιετικού, όπου νικητής αναδεικνύεται πρώτος. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα τα Μέσα Ενημέρωσης της Σοβιετικής Ένωσης μεταδίδουν: «Η κατάταξη των δύο αθλητών έχει ως εξής: Ο σοβιετικός ήρθε δεύτερος ενώ ο Αμερικανός προτελευταίος»

Μετά τη συντριπτική ήττα της πρώτης Κυριακής η λέξη χάσαμε δεν περιελήφθη στο λεξιλόγιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αποδόθηκε το αποτέλεσμα στην αποχή, την μη εμπέδωση των θετικών μέτρων και κυρίως στο γεγονός πως οι πολίτες δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή τη Δευτέρα 27 Μαΐου δεν υπήρξε καμία αναφορά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω κύκλων απέδωσε και πάλι τα αίτια στην μεγάλη αποχή χωρίς καμία παραδοχή της ήττας. Μιας ήττας συνολικής που ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο χάρτης της Ελλάδας να είναι γαλάζιος με εξαίρεση την Κρήτη που νικητής είναι το ΚΙΝΑΛ.

Ταυτόχρονα τονίζεται πως από τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δύσκολο να εξαχθούν «πολιτικά συμπεράσματα».

Τα πρώτα σχόλια μάλιστα από το κυβερνών κόμμα αντί να αναφέρονται στην ήττα των Ηλιόπουλου - Δούρου και να δίνουν συγχαρητήρια στους νικητές σε περιφέρεια Αττικής και δήμο Αθηναίων αναφέρουν επί λέξη:

«Στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά». Με λίγα λόγια η έκβαση ήταν επιτυχής λόγω αύξησης ποσοστών.

Η συνέχεια ακόμη πιο ενδεικτική. Γίνεται λόγος για χαμηλή συμμετοχή που είναι «το βασικό χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης» και προστίθεται το εξής:

«Εξαιτίας αυτού του γεγονότος,  τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως μας έδειξαν και οι εκλογές του 2014».

Καταλήγουν δε με τη γνωστή θέση σχετικά με τις εθνικές εκλογές και το δίλημμα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης ή επιστροφή στις μνημονιακές πολιτικές».

Διαβάστε ακόμα:

- ΣΥΡΙΖΑ για αποτελέσματα: Δούρου και Ηλιόπουλος αύξησαν τα ποσοστά τους...