Κάψανε και την εφεδρεία της γραβάτας

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018, 00:02
-A +A
Κάψανε και την εφεδρεία της γραβάτας

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ήταν δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φορούσε γραβάτα στη σημερινή φιέστα που στήθηκε στο Ζάππειο, προκειμένου να πείσει ότι έλυσε το ζήτημα του χρέους.

Ήταν επίσης αναμενόμενο να επιχειρήσει να κάνει και κάτι για να δείξει ότι παραμένει «επαναστάτης χωρίς αιτία» αφού το κοινό ήταν στην πλειοψηφία του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι οι επικοινωνιολόγοι του τον έβαλαν να εμφανιστεί και μάλιστα με τη γραβάτα, όπως ειπώθηκε, που του χάρισε ο Ζάεφ κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες, μέσω της οποίας δόθηκαν στους γείτονες η «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα αλλά και πολλά άλλα από αυτά που απαιτούσαν τόσα χρόνια. Ήθελε να δείξει ότι πέτυχε και στα δύο. Και στο εθνικό θέμα και στο χρέος. 

Φόρεσε τη γραβάτα πήγε στο Ζάππειο και έβγαλε έναν πύρινο λόγο απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα και στους συνεργάτες των ΑΝΕΛ παρουσία του Πάνου Καμμένου που χειροκροτούσε καθ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του.

Και αμέσως μετά την ομιλία έβγαλε τη γραβάτα, μπροστά στις κάμερες με κινήσεις θεατρικές, και δήλωσε πως έχει να δώσει «νέες μάχες» που θα τις κερδίσει αλλά χωρίς... γραβάτα

Λίγο πριν είχε υποστηρίξει ότι έσωσε τη χώρα έχοντας όμως κατά την διάρκεια της θητείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ:

- Φορτώσει τον ελληνικό λαό με ένα αχρείαστο 3ο μνημόνιο και μια πρόσθετη δανειακή σύμβαση μέσω της οποίας η χώρα έχει δανειστεί ως σήμερα άλλα 46 δισ. ευρώ

- Υπογράψει ένα νέο καμουφλαρισμένο πρόγραμμα με προνομοθετημένα μέτρα άνω των 5 δις. ευρώ που θα είναι μάλιστα δεσμευτικό για τις επόμενες κυβερνήσεις

- Επιβάλει capital controls αφού πρώτα κατατρομοκράτησε τους καταθέτες με αποτέλεσμα να αποσυρθούν καταθέσεις άνω των 43 δις. ευρώ το 2015 από ιδιώτες και επιχειρήσεις, και οι τράπεζες να υποστούν μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση, παραμένοντας τρία χρόνια μετά ακόμη στην εντατική

- Υποθηκεύσει για 99 χρόνια  όλη την Δημόσια περιουσία

- περάσει νόμο με τον οποιο βάζει τη δημόσια περιουσία ως εγγύηση μέχρι του ποσού των 25 δισ. ευρώ προκειμένου να περάσει  την τρίτη αξιολόγηση

- Ψηφίσει θηριώδη υπερπλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2022 που ισοδυναμούν με 35 έως 40 δισ. ευρώ, και 2,2% κατά μέσο όρο ως το 2060 ώστε να αποπληρώνονται οι τόκοι των δανείων.

- Μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς. Οι επερχόμενες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2019 και θα στοιχίσουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

- μειώσει εκ νέου το αφορολόγητο στα 5.681 ευρώ από 8.636 ευρώ που διαμορφώθηκε μετά την τελευταία περικοπή, με αποτέλεσμα ένας άγαμος μισθωτός χωρίς παιδιά να πληρώνει φόρο από το 2020 ακόμη και αν βγάζει λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.

- Στεγνώσει την αγορά για να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας που μετά την χθεσινή συμφωνία για εκταμίευση δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ, θα φτάσει συνολικά τα 24,1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αποτελούν στην πράξη την πιστοληπτική γραμμή που οι δανειστές και η κυβέρνηση βάφτισαν με άλλο όνομα ώστε να μην χρειαστεί να ομολογήσουν ότι στην πρώτη αναταραχή οι αγορές θα κλείσουν για την Ελλάδα και θα χρειαστεί να αναλωθεί το μαξιλάρι ρευστότητας που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 22 μήνες.

- Φορτώσει τη χώρα με ένα κόστος που έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να φτάνει και τα 200 δισ. ευρώ από την πρώτη περήφανη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου που έκλεισε με εκείνη τη 17ωρη συζήτηση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο.

Και αυτά είναι λίγα από τα κατορθώματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που σήμερα εμφανίστηκε να δηλώνει ότι έκλεισε το θέμα του χρέους.

Όταν απλά πέτυχε μια δεκαετή επιμήκυνση η οποία είναι μικρότερη από αυτή που είχαν προαναγγείλει και δεν αναμένεται να ευνοήσει τη χώρα με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, με αυστηρή εποπτεία και με το φόβο από εδώ και πέρα να καταστεί η χώρα έρμαιο των αγορών στην πρώτη κρίση που θα εμφανιστεί.

Η συμφωνία για το χρέος όπως σταδιακά αποκαλύπτεται από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που τη συνοδεύουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή παλαιότερων δεσμεύσεων των δανειστών

«Η ρύθμιση που πήρε για το χρέος απέχει πολύ όχι μόνον από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της ήδη από το 2012» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης αποδομώντας το σόου που στήθηκε στο Ζάππειο.

Και η αλήθεια είναι ότι οι αποφάσεις για το χρέος και οι διθύραμβοι από το εξωτερικό είχαν σκοπό να κρύψουν κάτω από το χαλί την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία  και στην μικροοικονομία όπου οι αποτυχίες είναι συνεχείς και ορατές στους πολίτες στους οποίους σήμερα επιχειρούν να πωλήσουν καθρεφτάκια, χάντρες και... γραβάτες.

Όπως στο τέλος κατάφεραν να κάψουν ακόμη και αυτή την επικοινωνιακή εφεδρεία. Την εφεδρεία της γραβάτας...

Φωτογραφία: Intimenews

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα