Κάποιοι παίζουν «καθυστερήσεις» στο ΤΑΠΑ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019, 18:29 - Τελευταία ενημέρωση: 18:46
-A +A
Κάποιοι παίζουν «καθυστερήσεις» στο ΤΑΠΑ

Της Αγγελικής Κώττη

Σύστημα «καθυστερήσεων» παίζουν κάποιοι από την απερχόμενη ηγεσία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, προκειμένου να δημιουργήσουν προσκόμματα στη νέα κυβέρνηση. Το πρωί η νέα πρόεδρος του ΤΑΠΑ Αθηνά Χατζηπέτρου ζήτησε να ενημερωθεί από την απερχόμενη πρόεδρο, κ. Σιδηροπούλου, αλλά εκείνη της απάντησε πως δεν ενημερώνει ιδιώτες. Είναι γνωστό πως το ΔΣ του ΤΑΠΑ παραμένει τυπικά στη θέση του, μέχρι τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της νέας σύνθεσης, πράγμα που τα μέλη του ΔΣ γνώριζαν. Ο νόμος δεν προβλέπει να ζητείται η παραίτησή τους πριν από την αντικατάσταση και η τυπική παραμονή τους έχει χαρακτήρα συνέχειας, σε περίπτωση που εμφανιστεί ζήτημα επείγουσας ανάγκης.

Με δεδομένη την άρνησή της να ενημερώσει την νέα πρόεδρο για τα επείγοντα προβλήματα, σήμερα το πρωί η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον γενικό γραμματέα επί του Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου, την κα Αθηνά Χατζηπέτρου και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκαν τον Οργανισμό. Επειδή η κ. Σιδηροπούλου δήλωσε ασθένεια, η υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί από τους διευθυντές και αρμόδιους υπαλλήλους. Η Λίνα Μενδώνη απαίτησε άμεση ενημέρωση, διότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει κενό ανάμεσα στο απερχόμενο ΔΣ και το νεοδιορισθέν, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάληψης  των καθηκόντων του. Εν τω μεταξύ όμως, τα ζητήματα τρέχουν. 

Κατά την ενημέρωση από τους αρμόδιους διευθυντές του ΤΑΠ διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη μηχανογράφηση του ΤΑΠΑ, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η έκδοση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του. Συγκεκριμένα, έχουν «καεί» οι σκληροί δίσκοι (πώς;). Η απερχόμενη διοίκηση δεν επιλήφθηκε εγκαίρως του προβλήματος. Χθες, υπήρχε πρόβλεψη να τεθεί το θέμα στο απερχόμενο ΔΣ, αλλά λόγω ελλείψεως απαρτίας (τεχνητής;) δεν συνεδρίασε. (Οι πληρωμές των υπαλλήλων είναι στον αέρα, αλλά οι απερχόμενοι σημασία δεν έδωσαν λοιπόν).

Δεύτερη διαπίστωση ήταν ότι πολλά από τα κυλικεία και αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων παραμένουν κλειστά. Ο λόγος είναι ότι δεν προχώρησαν οι διαδικασίες των διαγωνισμών, ενώ σε πολλά άλλα έχει ήδη λήξει η σύμβαση λειτουργίας τους. Ως αποτέλεσμα, η χώρα δυσφημείται διεθνώς, καθώς για τους επισκέπτες δεν υπάρχει η ελάχιστη πρόβλεψη, ενώ το ΥΠΠΟΑ χάνει σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Πρέπει να υπάρξει λύση τάχιστα, που να είναι και αξιόπιστη και σοβαρή.

Να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να δέχεται ημερησίως χιλιάδες επισκέπτες, το πωλητήριο, το οποίο λειτουργεί το ΤΑΠ με υπαλλήλους, έχει κατεβάσει ρολά εδώ και δεκαπέντε μέρες. Οι υπάλληλοι του ΤΑΠ αρνούνται να το ανοίξουν, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα. Ωστόσο και όταν ήταν ανοικτό, λειτουργούσε με άδεια ράφια, προκαλώντας εκατοντάδες αρνητικά σχόλια των επισκεπτών. Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε εντολή για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που ετέθησαν, τονίζοντας ότι το ΥΠΠΟΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό  και στην αποτελεσματική λειτουργία του ΤΑΠ, προς όφελος της εικόνας της χώρας, της εξυπηρέτησης των επισκεπτών αλλά και για την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοχρηματοδότησης των δράσεων του ΥΠΠΟΑ.

Το νέο ΔΣ θα βρεθεί σύντομα μπροστά και σε ένα ακόμα θεμελιώδες ζήτημα, της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σε άλλους χώρους. Το σύστημα που παραδόθηκε είναι «κουτσό» και εφαρμόζεται μόνο σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Όχι χωρίς προβλήματα όμως. Προχθές η υπουργός Πολιτισμού σε αυτοψία που έκανε στην Ακρόπολη των Αθηνών διαπίστωσε πως τέσσερα από τα έξι μηχανήματα ελέγχου στην νότια κλιτύ ήταν εκτός λειτουργίας, σε ώρα μεγάλης αιχμής.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 29/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα