Καλύπτει Π. Καμμένο για τη μήνυση κατά των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» ο Δ. Τζανακόπουλος

Καλύπτει Π. Καμμένο για τη μήνυση κατά των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου» ο Δ. Τζανακόπουλος

Ερωτηθείς σχετικά για το θέμα του αυτοφώρου, στον Τύπο, που οδήγησε στην κράτηση τριών δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου», ύστερα από μήνυση του Π. Καμμένου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Αθήνα 984», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «υπερβολικό επικοινωνιακό βάρος σε μία περίπτωση», χωρίς να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης και χωρίς να δίνει απαντήσεις για το προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα του Τύπου, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, είπε ότι «δόθηκε ένα υπερβολικό επικοινωνιακό βάρος σε μία περίπτωση», που αφορά αντιπολιτευτικό μέσο, παρουσιάζοντας το επιχείρημα πως υπάρχουν παρόμοια περιστατικά με δεκάδες άλλους δημοσιογράφους αλλά δεν είχε δοθεί απολύτως καμία δημοσιότητα και χαρακτήρισε υποκριτικό τον τρόπο που κινήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, τους οποίους δεν ονομάτισε.

Τόνισε ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι περισσότερο ανεκτικά στην κριτική, χωρίς να σημαίνει ότι καθένας μπορεί να την ασκεί «με συκοφαντικούς όρους» και ανέφερε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση «για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα», η επεξεργασία του οποίου, όπως είπε, είναι δύσκολη και νομικά και τεχνικά και πρόσθεσε πως όταν είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων, σημείωσε: «Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο», καθώς, όπως είπε, «θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα» για την περικοπή τους.

Αναφορικά με το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται αύριο, πιθανότατα «θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια».

«Θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή, και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει το μέτρο των συντάξεων, αλλά θα υπάρχει υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», συμπληρώνοντας ότι θα αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται.

Όπως σημείωσε, γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019», ωστόσο, «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, καθώς, όπως έχουμε πει δεκάδες φορές, από την δική μας μεριά, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα».

Σε ό, τι αφορά την έξοδο στις αγορές, είπε ότι «η ελληνική οικονομία, αν ήθελε, θα μπορούσε να δανειστεί με βιώσιμο επιτόκιο», πρόσθεσε ότι το ελληνικό Δημόσιο, δεν έχει λόγο να παίξει με την έξοδο στις αγορές, για να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και υπογράμμισε ότι το κλίμα είναι ήδη αλλαγμένο. Σε ό, τι αφορά τις όποιες διακυμάνσεις προκαλέσουν εξωγενείς παράγοντες αναταραχής (πχ η Ιταλία) είπε ότι για τον λόγο αυτό εξασφαλίστηκε το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πΓΔΜ, είπε ότι «ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών», προσθέτοντας ότι κάθε άλλο αποτέλεσμα, εκτός από το θετικό, «θα δημιουργήσει μία αναστάτωση». Πρόσθεσε όμως, ότι είναι αισιόδοξος πως δεν πρόκειται να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο.

Στο ερώτημα αν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι «θα έχουν πάρα πολύ δουλειά και οι νομικοί και των δύο πλευρών για να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ερωτηθείς για την κυβερνητική σταθερότητα και την στάση του Πάνου Καμμένου, ανέφερε «ότι δεν προκύπτει η δυνατότητα του οποιουδήποτε να προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση» και τόνισε ότι αυτό είναι το βασικό νόημα της δήλωσης του πρωθυπουργού.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι διαμορφώσει με τους καλύτερους όρους ένα προϋπολογισμό «λελογισμένα επεκτατικό», να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και να κάνει τα πρώτα σταθερά βήματα έξω από την επιτροπεία.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τα υπόλοιπα είναι σενάρια, και επανέλαβε ότι η σχέση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ είχε και συνεχίζει να έχει τον χαρακτήρα της εντιμότητας. Όπως είπε, δεν υπάρχουν πιέσεις, αλλά ο κάθε αρχηγός έχει τις απόψεις του και τις παλεύει.