Κάλυμνος: Επιδοτήσεις στους νησιώτες για εισιτήρια και καύσιμα υποσχέθηκε ο Α. Τσίπρας

Κάλυμνος: Επιδοτήσεις στους νησιώτες για εισιτήρια και καύσιμα υποσχέθηκε ο Α. Τσίπρας

Επιδοτήσεις εισιτηρίων και καυσίμων για τους κατοίκους των νησιών υποσχέθηκε από την Κάλυμνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνοντας παράλληλα λόγο για καινούργια μέρα που ξημερώνει.

Απαντώντας σε ένα αίτημα δεκαετιών των νησιωτών το οποίο τέθηκε και στη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως γίνεται πράξη η υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού αιγαίου αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα».

«Το πιο κρίσιμο θέμα για τα νησιά μας, για το οποίο επεξεργαζόμαστε λύση είναι μια συνολική και συνεκτική πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος της νησιωτικότητας μας από τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε μάλιστα πως η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, στα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Θα περιλαμβάνει, όπως είπε, επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήδη έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 μέσα από το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ» και ότι το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, «καθώς στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα». Είπε ακόμη ότι τα αρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης, και πως υπάρχει η συναίνεση και των εταίρων μας. Προσέθεσε ότι δεν αναφέρεται μόνο στους θεσμούς, αναφέρεται και στους εταίρους της ΕΕ, «καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι και η αποδοχή του και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία».

Την Ψέριμο επισκέφθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο, πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής ''Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό και την αποστολή υποδέχθηκαν οι περίπου δεκαπέντε κάτοικοι του νησιού, καθώς επίσης και οι στρατιώτες που υπηρετούν στο φυλάκιο, με τους οποίους συνομίλησαν. Τελέστηκε επίσης ο αγιασμός των υδάτων, ενώ για τον σταυρό βούτηξαν δύο στελέχη των ειδικών δυνάμεων.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ