8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Kαι γιατί όχι 900 ευρώ; Η πλειοδοτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό

Kαι γιατί όχι 900 ευρώ; Η πλειοδοτική λογική του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 κάνει λόγο για επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 προκειμένου αυτή να πραγματωθεί από τη 1η Μαΐου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά και πάλι για εμπαιγμό, για έναν «πανικόβλητο» πρωθυπουργό και ζητά «άμεση αύξηση» στα 800 ευρώ. Και γιατί όχι 900;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση και μεταξύ σεισάχθειας και υποσχέσεων για σκίσιμο των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο υποσχόταν και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ. Φεύ! Η πραγματικότητα χτύπησε την πόρτα και οι αυταπάτες έδωσαν τη θέση τους σε μια διακυβέρνηση που στιγματίστηκε από περικοπές σε συντάξεις μέχρι την πλήρη αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Περί αυξήσεων ουδείς λόγος.

Τώρα επανερχόμενος στην αντιπολίτευση της πλειοδοσίας καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για εμπαιγμό διότι εν μέσω πανδημίας, για την οποία έχουν ήδη διατεθεί 40 δισ. ευρώ (εν αναμονή νέων μέτρων στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων) προχωρά σε δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό προκειμένου να στηρίξει τους εργαζόμενους. Με μια αύξηση 2% από την αρχή του έτους και μια ακόμη που ενδέχεται να φτάσει στο 6% από την Πρωτομαγιά.

Είναι αρκετή; Όχι μέσα στο κύμα της ακρίβειας που έφερε η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις μιας πανδημικής κρίσης που χτυπά την Ελλάδα και όλον τον πλανήτη. Λεφτά όμως από το ελικόπτερο δεν υπάρχουν και το λεφτόδεντρο δεν έχει προλάβει να καρπίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται στη συνέντευξη να μετρά τις δυνατότητες του κρατικού κορβανά και να έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν. Και γι αυτό δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα νούμερα.

Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός είναι «πανικόβλητος από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται λόγω της έκρηξης της ακρίβειας και τον εμπαιγμό της αύξησης μόλις πριν 13 μέρες κατά 2% του κατώτατου μισθού» και για αυτό «έσπευσε να κάνει υποσχέσεις και να καλλιεργήσει προσδοκίες για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να είναι σε θέση ακόμη και να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης».

Για ποιο λόγο; Μα για να «περιορίσει τη ραγδαία φθορά του» την οποία βλέπουν στην Κουμουνδούρου τη στιγμή που αδυνατούν να δουν τους λόγους για τους οποίους δεν την καρπώνονται ως αντιπολίτευση αλλά και να προχωρήσουν 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 σε μια αποτίμηση των αιτιών της ήττας τους, που οφείλεται εν μέρει στη λαϊκίστικη λογική υποσχέσεων και πλειοδοτικών αναφορών όπως αυτή που κάνουν για τον κατώτατο μισθό, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

«Αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει ότι «σήμερα είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ».

Γιατί 800 και όχι 900 ή και παραπάνω είναι ένα ερώτημα. Μάλλον δεν θέλουν α εμφανιστούν υπερβολικοί, καταλήγουν όμως πως «αυτή είναι η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» φέρνοντας στο νου προηγούμενες υποσχέσεις ανάλογου περιεχομένου» συμπληρώνοντας πως «ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης τη νοημοσύνη των εργαζομένων που βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών και γνωρίζουν ότι σήμερα η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή!».