Κ. Τζαβάρας: Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους - έχει μπει μπροστά από το 2012

Δευτέρα 08 Μαΐου 2017, 11:30
-A +A

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει "αναδιάρθρωση του χρέους" καθώς "είναι υποχρεωμένη η Ευρώπη να πάρει μια τέτοια απόφαση", εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι τώρα που προέκυψε, είναι μια διαδικασία που έχει μπει μπροστά από τον Νοέμβριο του 2012. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε πετύχει και είχε αποσπάσει την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Απλώς η νέα κυβέρνηση μέχρι να καταλάβει τι έγινε, απεμπόλησε αυτή την απόφαση, που μας έλυνε ζητήματα και τώρα παλινωδεί μεταξύ των εκφράσεων της ελάφρυνσης του χρέους ή της αναδιάρθρωσης" σημείωσε ο κ. Τζαβάρας.

"Το βέβαιο", πρόσθεσε, "είναι ότι θα έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν αφορά περικοπή του χρέους, δεν αφορά διαγραφή του χρέους. Είμαστε εν αναμονή αυτής της απόφασης, που πιστεύω ότι θα έρθει γιατί είναι υποχρεωμένη η Ευρώπη να πάρει μια τέτοια απόφαση, πρώτον γιατί έχει δεσμευτεί με την απόφαση του Νοεμβρίου και δεύτερον διότι ο βασικός συνομιλητής της ευρωπαϊκής τρόικας, που είναι το ΔΝΤ, το έχει θέσει ως όρο".

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του νέου προέδρου της Γαλλίας σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τζαβάρας απάντησε πως "είναι πάρα πολύ θετικό το ότι ο Μακρόν προτού ξεκινήσει η εκλογή είχε κάνει αυτή τη δήλωση" και εκτίμησε πως θα την τιμήσει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τόνισε πως "οφείλει (η κυβέρνηση) να εξηγήσει πώς πέτυχε τόσο μεγάλες ζημιές εις βάρος της κοινωνίας και εις βάρος της οικονομίας".

"Θεωρώ πως η ανάπτυξη πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος και σε αυτόν τον τομέα δεν έχει πραγματοποιήσει καλές επιδόσεις η κυβέρνηση", επισήμανε ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε: "Θεωρώ ότι και φέτος παρ' όλο που είχε προβλεφθεί ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2,7-2,8% εντούτοις τα πράγματα με την ανικανότητα και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών χειρισμών μας οδηγούν στην ίδια κατάσταση με το καλοκαίρι του 2015".

Για τη νική Μακρόν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο κ. Τζαβάρας, αφού επισήμανε πως η χώρα αυτή "είναι η κοιτίδα των πολιτικών αξιών που ακολουθεί η σημερινή Ευρώπη και ο σημερινός κόσμος", σημείωσε πως "αυτό που νίκησε ήταν το πνεύμα του Διαφωτισμού, το πνεύμα της Δημοκρατίας, το πνεύμα της αλήθειας" και "στο συμβολικό επίπεδο των αξιών ήταν μια μεγαλειώδης, σαρωτική νίκη των δυνάμεων που είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν για μια νέα Ευρώπη [...] και για να μην αφήσουν ζωτικό χώρο στον φασισμό, τον λαϊκισμό και στις ακραίες αντιλήψεις που δημιουργούνται κάθε φορά που στην Ευρώπη και τον κόσμο έχουμε οικονομική κρίση".

Σε ό,τι αφορά τον Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Τζαβάρας σχολίασε: "Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κάτι προσωπικό με τον κ. Σαββίδη παρόλο που αυτός διέπραξε ένα σφάλμα. Πήρε θέση στην αντιδικία την πολιτική που γίνεται σε πολιτικό και κορυφαίο επίπεδο. Θεωρώ πως κι αυτός δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος, όταν συγκρίνει τον πρόεδρο της κυβέρνησης με τον κ. Πούτιν και λέει για τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός. Εμείς του απαντούμε ότι στην Ελλάδα τους πρωθυπουργούς δεν τους καθορίζουν οι επιχειρηματίες ή εκείνα τα συμφέροντα της ολιγαρχίας που είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του πολιτικού παιγνίου. Στην Ελλάδα, αυτό το δικαίωμα, αυτό το προνόμιο το έχει ο λαός".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 04/12/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα