Κ. Τσιάρας: Οι δικαστές θα βρουν την αλήθεια για τον «Ρασπούτιν»

Κ. Τσιάρας: Οι δικαστές θα βρουν την αλήθεια για τον «Ρασπούτιν»

Σαφείς αιχμές για απόπειρες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ωστόσο βέβαιος ότι τώρα οι δικαστές θα βρουν ποιος ήταν ο περιβόητος Ρασπούτιν. Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση αντί να ασχολείται με τον «Ρασπούτιν» να εργάζεται για την εμπέδωση... κλίματος ηρεμίας.

«Σε πολλές περιπτώσεις είχε επιχειρηθεί να προκαταληφθεί η κρίση των λειτουργών της Δικαιοσύνης», τονίζει και δηλώνει βέβαιος ότι οι δικαστές που ερευνούν τις καταγγελίες για τον ρόλο του περιβόητου "Ρασπούτιν" θα βρουν και θα αναδείξουν την αλήθεια. «Σε κάθε περίπτωση η προσωπική μου άποψη είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κινείται για πάντα στο σκοτάδι», σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα.

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο Κώστας Τσιάρας δηλώνει ότι θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την υφ'' όρους απόλυση βαρυποινιτών και την αποφυλάκιση αμετανόητων εγκληματιών και τρομοκρατών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση «να συγκρουστούμε με τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις (...) και να διευκολύνουμε στην πράξη το έργο των Ελλήνων δικαστών», ζητεί από τους τελευταίους τη συνδρομή τους στην επίλυση του προβλήματος και δεσμεύεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια , όπου εξειδικευμένοι δικαστές θα εκδικάζουν υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων κ.λπ.

Τέλος, χαρακτηρίζει πιθανή τη συγχώνευση της Οικονομικής Εισαγγελίας με την Εισαγγελία Διαφθοράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί με τον «Ρασπούτιν» να ασχοληθούν με την κοινωνική ειρήνη

«Αντί να δηλώνουν ότι ερευνούν να ανακαλύψουν Ρασπούτιν εδώ και εκεί, καλύτερα για τη δικαιοσύνη, τους λειτουργούς της και τους πολίτες είναι να εργάζονται για την εμπέδωση κλίματος ηρεμίας, συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής και ειρήνης», αναφέρει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ «πληροφορούμενος νέα δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα περί έρευνας και ανακάλυψη Ρασπούτιν», όπως αναφέρει, κάνει λόγο για «περίσσευμα» δηλώσεων και «μάλλον περίεργη αντίληψη για τη φύση και την ποιότητα του αντικειμένου και των αρμοδιοτήτων του υπουργείου τους». «Και πρέπει να γνωρίζουν οι κύριοι υπουργοί της δικαιοσύνης ότι στον τομέα αρμοδιοτήτων τους τίποτα δεν μπορεί να εκστομίζεται με πρωτοφανή ευκολία και χωρίς αποδείξεις, γιατί «εξιστορήσεις» χωρίς αποδείξεις είναι μυθιστόρημα, και μυθιστόρημα με αποδείξεις είναι ιστορία», προσθέτει μεταξύ άλλων. Θέτει το ερώτημα αν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία επιθυμεί απαντήσεις για την αναστολή του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας, αν θα υλοποιηθούν οι αυξήσεις οι θέσεις δικαστών, εισαγγελέων, καθώς επίσης απαντήσεις για τον εξευρωπαϊσμό των ποινών, εξορθολογισμό και εξανθρωπισμό του συνόλου της ποινικής δικαιοσύνης.

«Εμείς, η κυβέρνησή μας και ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, είχαμε το πολιτικό θάρρος να εισάγουμε για ψήφιση τους νέους Ποινικούς Κώδικες», για τους οποίους, όπως σημειώνει, σειρά νομοπαρασκευαστικών επιτροπών εργάστηκαν μία ολόκληρη 15ετία για να παρουσιάσουν το σχέδιό τους. «Δικό τους έργο είναι οι ποινικοί κώδικες, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι του υπουργού του, όμως το πολιτικό θάρρος είναι δικό του και ασφαλώς αναγνωρίζεται από τη νομική κοινότητα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ