Κ. Τσιάρας: Αναγκαίες οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες

Κ. Τσιάρας: Αναγκαίες οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες

Μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να «μετατρέψει το εγχείρημα των Κωδίκων σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», αλλά ούτε και να παραμείνει ο Ποινικός Κώδικας ένα τιμωρητικό εργαλείο, έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τους νέους Κώδικες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε στην ομιλία του ότι «δεν αμφιβάλλει κανείς πως οι νέοι Κώδικες είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα» για να προσθέσει: «Είναι μια προσπάθεια που αδικήθηκε από τον τρόπο και το χρόνο τον οποίο προωθήθηκε και λέω ότι αδικήθηκε αυτή η εσπευσμένη εφαρμογή καθώς οδήγησε σε αποφάσεις δικαστηρίων που προσέκρουαν στο κοινώς περί δικαίου αίσθημα».

Ωστόσο, «θέλω να είμαι ξεκάθαρος» επισήμανε ο κ. Τσιάρας, «οι δικαστές δικάζουν σύμφωνα με τους νόμους που αποφασίζει η ελληνική πολιτεία, το Σύνταγμα και τη συνείδησή τους».

Όσον αφορά τους νέους Ποινικούς Κώδικες, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι «η βούληση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές και να τροποποιήσει τις διατάξεις που πρέπει να βελτιωθούν» και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση επιλέγει την εξισορρόπηση και επιλέγει τη θεσμική οδό».

Ακόμη, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, τα περισσότερα μελή της οποίας είναι ίδια με αυτή της προηγούμενης, «οπλίζεται με τον αναγκαίο χρόνο να ολοκληρώσει το έργο που έμεινε ημιτελής καθώς «γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα για να ολοκληρώσουν αυτή τη σπουδαία προσπάθεια».

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «δεν αποτελεί σχήμα λόγου η δίκη μας προσήλωση στην ανεξαρτησία των θεσμών, αποτελεί δείκτη ποιότητας της δημοκρατίας, απαίτηση των πολιτών και του ίδιου του Πρωθυπουργού» και προσέθεσε ότι «οι εργασίες αυτού του συνεδρίου θα αποτελέσουν κρίσιμη πυξίδα για τις αλλαγές».