Κ. Πιερρακάκης: Θέλουμε να κάνουμε το κράτος να λειτουργεί καλά και σωστά

Κ. Πιερρακάκης: Θέλουμε να κάνουμε το κράτος να λειτουργεί καλά και σωστά

Σε ένα απολογισμό των πεπραγμένων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε λίγους μήνες έχουν γίνει πολλά, αλλά -όπως είπε- τα πολλά είναι λίγα σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε ότι η δημοπράτηση του 5G μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στο τέλος αυτής της εβδομάδας, το αργότερο στην αρχή της επόμενης. 

Πιο αναλυτικά ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εκκινώντας την ομιλία του επισήμανε ότι η στόχευση του υπουργείου και του παρόντα νόμου είναι «να κάνουμε το κράτος να λειτουργήσει καλά και να λειτουργήσει σωστά». 

Προχωρώντας σε μια μίνι αποτίμηση υπενθύμισε ότι στο gov.gr φιλοξενούνται σήμερα 614 υπηρεσίες (ενώ όταν ανέλαβε ήταν μόλις 501), σημείωσε ότι πλέον έχουν δοθεί ηλεκτρονικά πάνω από 1,4 εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις γνησίου υπογραφής, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω 550.000 εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση, ενώ έχουν δοθεί ηλεκτρονικά περίπου 85.000 προσωρινές άδειες οδήγησης. 

Επίσης, σημείωσε ότι  τα ΚΕΠ και η ΑΑΔΕ εισήγαγαν πρώτη φορά τις τηλεδιασκέψεις. «Η πανδημία έδρασε ως ψηφιακός επιταχυντής κι έκανε την εκκρεμότητα αναγκαιότητα», παραδέχθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν απλουστευτεί και πολλές διαδικασίες, για παράδειγμα η δήλωση γέννησης γίνεται με κάποια κλικ του ποντικού. «Όλα αυτά αποτελούν τους  πυλώνες ενός οικοδομήματος, του gov.gr, που θα καταλήξει σε κάτι πλήρες, αυτό που περιγράφουμε ως Εσθονικό μοντέλο», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σε ότι αφορά το 5g υπενθύμισε ότι το 25% από τα έσοδα της δημοπρασίας θα οδεύσουν προς  ένα ειδικό ταμείο που «θα γυρίσει τα χρήματα πίσω στην ελληνική οικονομία». «Τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν σε start ups που θα συνδέονται με καινοτομίες», υπογράμμισε. 

Ο Κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική αναφορά στις νέες ταυτότητες, ανακοινώνοντας ότι θα είναι έτοιμες σε δύο χρόνια και θα περιλαμβάνουν ψηφιακές υπογραφές. «Στόχος είναι να στηθεί εντέλει μια κλειδαριά ασφαλείας για να έχει κανείς πρόσβαση σε προσαυξημένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες», είπε και συμπλήρωσε ότι στους 14 μήνες είχαμε να αντιμετωπίσουμε και συστατικά της πανδημίας και υπ’ αυτή την έννοια έγιναν πολλά. « Σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου έχουμε ψηφιακές υπογραφές, το 13033 χαιρετίστηκε ως ψηφιακή καινοτομία από τον ΟΟΣΑ και την κυρία Βεστάνγκερ», προσέθεσε. 

Τέλος, μίλησε για τη θυρίδα του πολίτη, το επόμενο μεγάλο ψηφιακό άλμα του κράτους. «Το   επόμενο βήμα θα ήταν να πατάς ένα κουμπί και να λες σε ποια υπηρεσία θέλεις να πάει αυτό το έγγραφο. Θυρίδα του πολίτη θα αποκτήσει ο καθένας από εμάς. Θέλει χτίσιμο είμαστε έτοιμοι θα ξεκινήσουμε από τα ΚΕΠ και θα διαχυθεί σε όλε τις υπηρεσίες», είπε.