Κ. Μητσοτάκης: «Η ΝΔ ετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς για τη διακυβέρνηση της χώρας»

Κ. Μητσοτάκης: «Η ΝΔ ετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς για τη διακυβέρνηση της χώρας»

Την φιλοσοφία, τις βασικές αρχές και την οργανωτική δομή του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ παρουσίασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι προτεραιότητες του προγράμματος καθορίζονται από 5 λέξεις-κλειδιά: "Αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία, ανάπτυξη" και δεσμεύθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξεί να τραβήξει γραμμή με τον λαϊκισμό του παρελθόντος.

"Δεσμεύομαι ότι οι προτάσεις θα είναι εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές. Δεν θα διακατέχονται από τον εύκολο λαϊκισμό του παρελθόντος όταν αξιωματικές αντιπολιτεύσεις υιοθετούσαν αδιακρίτως αιτήματα χωρίς να αξιολογούν εάν μπορούν να εφαρμοστούν".

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στόχος του προγράμματος θα είναι το τρίπτυχο "επενδύσεις- χαμηλή φορολογία- δουλειές", ενώ επεσήμανε ότι θα συνδυάζει την τεχνοκρατική αρτιότητα με ειλικρινή και ουσιαστική προσέγγιση των πραγματικών προβλημάτων" και έκανε λόγο για "ΝΔ με ανοιχτές πόρτες που θα παράγει πολιτική για τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων".

"Η ΝΔ ετοιμάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και με μεγάλη συστηματικότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας", διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως "θα είναι έτοιμη όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις".

"Η ΝΔ δεν είναι σε θέση να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Όποτε και αν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε και το βέβαιο είναι ότι θα προκύψει μία κυβέρνηση πολύ καλύτερη από τη σημερινή", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε παράλληλα ότι το πρόγραμμα δεν διαμορφώνεται σε κλειστά γραφεία από στενή ομάδα κομματικών στελεχών. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συμβουλευτικό σώμα με ανθρώπους κύρους που θα λειτουργεί ως φίλτρο ποιότητας για τις προτάσεις που θα κατατεθούν.

Το 7μελες Συμβουλευτικό σώμα που θα παρακολουθεί τη διαδικασία επεξεργασίας του προγράμματος θα αποτελείται από τους Μιχ. Αργυρού, Γ. Γεραπετρίτη, Δημ. Καλαβρό, Νέλλη Κατσου, Θοδ. Πελαγίδης, Γ. Πρεβελάκης και Νικη Τζαβέλα.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι σε συνάρτηση και με την τρέχουσα επικαιρότητα ενδεχομένως το πρόγραμμα της ΝΔ να παρουσιάζεται και ανά θεματική ενότητα και σημείωσε ότι μία από τις προτεραιότητες είναι το Ασφαλιστικό. Όπως τόνισε η πιο ουσιαστική πτυχή του αφορά στην ίδια την αρχιτεκτονική του συστήματος και ο προγραμματικός λόγος της ΝΔ θα εστιαστεί στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Σταδιακή μείωση φορολογίας

Αφού επισήμανε ότι κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και κανένα κοινωνικό κράτος να λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν η οικονομία δεν επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιείται συστηματικά ένα σχέδιο επενδύσεων στη χώρα και θα προωθούνται οι αποκρατικοποιήσεις. Υπογράμμισε παράλληλα ότι πρόθεση της ΝΔ είναι να ξαναδεί και το πλαίσιο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού διερευνώντας εάν υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να συμβάλει η ΝΔ μέσα από το πρόγραμμά της στο να κλείσει ο κύκλος του λαϊκισμού στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το πρόγραμμα "δεν θα είναι καρπός κάποιου "λεφτόδεντρου", αλλά μελετημένης εργασίας" και επέμεινε στην επιδίωξη να είναι συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο.

Οι 5 μεγάλες ενότητες που θα καλύπτει αφορούν στην Ανάπτυξη με επικεφαλής τον Χρ. Σκλαβούνη, την Αξιοκρατία με επικεφαλής τον Σπ. Βλαχόπουλο, την Αριστεία με επικεφαλής τον Γ. Ιωάννου, την Αξιοπιστία με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Σαββαίδη και την Αλληλεγγύη με επικεφαλής τον Βασ. Κοντοζαμάνη.

Εντός κάθε θεματικής ενότητας θα λειτουργούν επιμέρους ομάδες εργασίας για τη στελέχωση των οποίων έγινε και ανοιχτή πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν περίπου 700 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν 9 στους 10 εξ αυτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή και διδακτορικού τίτλου, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 44 έτη και ο ένας στους δέκα ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Όπως τόνισε η ηγεσία της ΝΔ με την πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτήθηκε το άνοιγμα στην κοινωνία. "Δεσμεύθηκε προεκλογικά για μία ΝΔ που θα ακούει την κοινωνία. Ο τρόπος που διαμορφώνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα αυτό υποδηλώνει", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

 

Απ. Χονδρόπουλος