Κ. Κυρανάκης: Κουραστήκαμε να ακούμε τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά να μιλούν σαν εκπρόσωποι του Ζάεφ

Κ. Κυρανάκης: Κουραστήκαμε να ακούμε τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά να μιλούν σαν εκπρόσωποι του Ζάεφ

Για τις εξελίξεις στο ζήτημα του Σκοπιανού πήρε θέση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ρ/σ Alpha. «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν καθορίζεται απ'' ό,τι γίνεται στα Σκόπια. Η στάση μας είναι καθαρή: Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Έχουμε κουραστεί να ακούμε τον κ. Τσίπρα, τον κ. Κοτζιά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν ως εκπρόσωποι του κ. Ζάεφ και να χρησιμοποιούν εδώ και ένα χρόνο επιχειρήματα που συμφέρουν τους Σκοπιανούς», υποστήριξε.

Σε ερώτημα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απάντησε τα εξής: «Υπάρχουν δύο ζητήματα, ένα πολιτικό κι ένα νομικό. Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό, δεν σας έκανε εντύπωση που ούτε ένα κόμμα στα Σκόπια δεν έκανε καμπάνια υπέρ του "όχι"; Και βλέποντας το δημοψήφισμα, είδαμε ότι το 90% όσων πήγαν, έχουν ψηφίσει "ναι". Προφανώς ψήφισαν "ναι", γιατί αυτή είναι μια πολύ καλή συμφωνία για τα Σκόπια και μια κακή συμφωνία για την Ελλάδα. ''Αλλωστε αυτό γνωρίζαμε ήδη από τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τις απαιτήσεις Γκρουέφσκι εδώ και μια δεκαετία», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης.

«Το δεύτερο ζήτημα όμως είναι νομικό. Το Σύνταγμα των Σκοπίων λέει ότι για να είναι έγκυρο ένα δημοψήφισμα, πρέπει να έχει 50% συμμετοχή. Τελεία. Δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία. Αν το Σύνταγμά τους λέει αυτό και τώρα πάνε να κάνουν κάτι άλλο, αυτό τι σημαίνει για μια ενδεχόμενη συνταγματική αλλαγή; Έχει καμία δεσμευτικότητα το Σύνταγμα των Σκοπίων εφόσον το παραβιάζουν έτσι απλά; Αν αλλάξουν τα όνομα και όλα τα αλυτρωτικά ζητήματα, και τόσο εύκολα κάνουν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, τι σημαίνει αυτό για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Έχει καμία εγγύηση η Ελλάδα ότι οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια έχουν αξία;», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ.