Κ. Γαβράς: Oι σημερινοί ηγέτες της ΕΕ δεν εκπλήρωσαν τα οράματα των ιδρυτών της

Κ. Γαβράς: Oι σημερινοί ηγέτες της ΕΕ δεν εκπλήρωσαν τα οράματα των ιδρυτών της

Αναφορές στην ελληνική κρίση η οποία, όπως τόνισε, έπληξε τον ίδιο με έναν ιδιαίτερο τρόπο έκανε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, τονίζοντας ότι, τη νέα του ταινία θα απασχολήσει η Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.

«Η ελληνική κρίση με έπληξε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Φυσικά και έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις της δεξιάς και της αριστεράς που επέτρεπαν, επί τριάντα χρόνια, να αυξάνεται ασταμάτητα το χρέος. Ωστόσο, ευθύνη φέρουν και οι ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι γνώριζαν τα πάντα και δεν είπαν ποτέ «Στοπ!».

Στην ερώτηση αν βρήκε ηθοποιούς για τον ρόλο της Μέρκελ και των εκπροσώπων της τρόικας, ο κ. Γαβράς γελώντας απάντησε: «Ίσως να τους καλέσω να υποδυθούν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση θα βρω την κατάλληλη ηθοποιό για τον ρόλο της Μέρκελ».

Αναφερόμενος στην ΕΕ τόνισε ότι οι σημερινοί ηγέτες της δεν εκπλήρωσαν τα οράματα των ιδρυτών της. «Εξαιτίας αυτών των πολιτικών έχουμε σήμερα όλο και περισσότερους φτωχούς ανθρώπους, ενώ ο πολιτισμός και η παιδεία αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής» υπογράμμισε ο κ. Γαβρας και ως ένδειξη αυτού του κλίματος αναφέρθηκε στην μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Erasmus» για του φοιτητές.