Κ. Χρυσόγονος: Η συνταγματική διάταξη για την ηλικία των δικαστικών δεν επιδέχεται καμία παρέκκλιση

Κ. Χρυσόγονος: Η συνταγματική διάταξη για την ηλικία των δικαστικών δεν επιδέχεται καμία παρέκκλιση

Σαφής και κατηγορηματικός είναι ο συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, για το ηλικιακό όριο αποχώρησης των ανώτατων δικαστικών, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας ότι η συνταγματική διάταξη, η οποία προβλέπει την αποχώρησή τους στο 67ο έτος της ηλικίας τους, δεν επιδέχεται καμία παρέκκλιση.

«Η συνταγματική διάταξη είναι σαφέστατη», λέει ο κ. Χρυσόγονος. «Στις 30 Ιουνίου του έτους, κατά το οποίο συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, οι ανώτατοι δικαστές συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν της υπηρεσίας» και τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ερμηνείας ή οιασδήποτε απόκλισης».

Στο ερώτημα, αν η συνταγματική διάταξη είναι απλώς προστατευτική, όπως υποστηρίζει μέρος της δικαστικής πλευράς, για να μην υπάρξει αποχώρηση πιο νωρίς, ο κ. Χρυσόγονος απαντά κατηγορηματικά, ότι αυτό δεν ισχύει, διευκρινίζοντας ότι «ο σκοπός της διάταξης δεν είναι προστατευτικός για τους δικαστές, είναι προστατευτικός για το δημόσιο συμφέρον. Για να μην έχουμε υπερήλικες δικαστές, που δεν θα έχουν τα εχέγγυα της πνευματικής διαύγειας». Το Σύνταγμα ορίζει ρητά, ότι φεύγουν την 30η Ιουνίου του έτους που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, είτε το συμπληρώνουν την 1η Ιανουαρίου, είτε την 31η Δεκεμβρίου, προσθέτει.

Αναφερόμενος σε παρόμοια διάταξη που ισχύει για τους καθηγητές πανεπιστημίου, σημειώνει, ότι στην περίπτωση αυτή, «το Σύνταγμα ρυθμίζει το ηλικιακό όριο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα το ρυθμίσει αλλιώς ο νόμος, ενώ για τους δικαστές δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο».

Στους πανεπιστημιακούς, για παράδειγμα, διευκρινίζει, θα μπορούσε ο νόμος να ανεβάσει κι άλλο το όριο ηλικίας. «Για τους δικαστές όμως δεν υπάρχει καμία τέτοια ρήτρα, καμία δυνατότητα παρέκκλισης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ