Κ. Χατζηδάκης: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της ΔΕΗ

Κ. Χατζηδάκης: Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της ΔΕΗ

Την προώθηση νέας ρύθμισης για την ευνοϊκότερη διευθέτηση των οφειλών προς τη ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Επίσης ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι τη Δεύτερα θα φέρει στη Βουλή και τη ρύθμιση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ευνοϊκή ρύθμιση, σημείωσε ότι θα μειωθεί το ποσό της προκαταβολής, ενώ θα παραμείνει ίδιος ο αριθμός των δόσεων. «Σε σχέση με τις προκαταβολές η απόφαση της ΔΕΗ είναι το 40% να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί. Και εμείς και η ΔΕΗ ακούμε την κοινή γνώμη» πρόσθεσε ο υπουργός. 

«Από αυτούς που είναι «κοκκινισμένοι» βαθιά, τα μισά λεφτά τα οφείλουν 60.000 συμπολίτες μας. Φαίνεται, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον ότι αυτοί δεν είναι και ιδιαιτέρως φτωχοί. Εκεί θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια από τη ΔΕΗ. Δηλαδή, ναι θα υπάρξει ένα νέο πιο απλό, πιο σαφές και πιο ευνοϊκό πλαίσιο αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα χαριστούμε στους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι έχουν και παριστάνουν ότι δεν έχουν», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης αναφορικά με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Εν συνεχεία ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις ΝΟΜΕ λέγοντας ότι «τη Δευτέρα έρχεται η ρύθμιση με την οποία καταργούνται οι ΝΟΜΕ θα τη φέρουμε και στη Βουλή και θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας» και επισήμανε πως «οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατ. που κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, τα μεγάλα συμφέροντα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ του κ. Σαμαρά και συμφώνησε με την τρόικα να πάει από το 90% στο 50 της αγοράς χωρίς να πάρει η επιχείρηση ούτε 1 ευρώ…». «Αν αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο ποιο είναι; Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο έγιναν οι περιβόητες ΝΟΜΕ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της ΔΕΗ, σε επίπεδο πολιτικό πρωτίστως, όμως, παρατήρησε, «οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να γίνουν κατήγοροι». «Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ με τις ζημιές που έχει» διευκρίνισε ο υπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ και το 49% του ΑΔΜΗΕ που είναι οι πυλώνες μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος κι αυτά είναι μια χαρά και τον ενοχλεί επειδή συζητάμε για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, βγάλτε άκρη», σχολίασε ο υπουργός.