Κ. Χατζηδάκης: Πολιτικά ανοιχτό το ζήτημα ευθυνών για την ΔΕΗ

Κ. Χατζηδάκης: Πολιτικά ανοιχτό το ζήτημα ευθυνών για την ΔΕΗ

Πολιτικά ανοιχτό παραμένει το ζήτημα ευθυνών για την ΔΕΗ ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθαρίζοντας ότι «εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη». Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει πως «ενώ παρέλαβε μία επιχείρηση με 90 εκατ. κέρδη, την παρέδωσε με 900 εκατ. ζημιές».

Συγκεκριμένα για την κριτική που ασκείται από το ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ΔΕΗ περί «σκόπιμης απαξίωσης», ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να καταγγέλλει, οφείλει να εξηγήσει: Πώς, ενώ παρέλαβε μία επιχείρηση με 90 εκατ. κέρδη, την παρέδωσε με 900 εκατ. ζημιές. Πώς στα χρόνια του η ΔΕΗ έχασε το 83% της μετοχικής της αξίας».

Εν συνεχεία τόνισε πως όταν μετά τις ευρωεκλογές η προοπτική νίκης της Νέας Δημοκρατίας έγινε ξεκάθαρη και στη συνέχεια παρουσίασε το σχέδιο της για τη ΔΕΗ μέχρι και σήμερα, η μετοχή της είχε άνοδο πάνω από 100% και αναρωτήθηκε «ποιος είναι αυτός που απαξίωσε τη ΔΕΗ».

Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τους  συμβούλεψε «να μην άγχονται για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Καθώς κανείς δεν θα βάλει τα λεφτά του σε μια Επιχείρηση με ετήσιες ζημιές 900 εκατ. ευρώ και με χρέη 5 δισ. ευρώ» και υπογράμμισε ότι«πάει πολύ με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που μας χρωστούσαν, θέλουν να πάρουν και το βόδι!»

Το ενδεχόμενο εξεταστικής για την κατάσταση στη ΔΕΗ ανέφερε: «δεν θα δώσουμε κανένα συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. Εκείνο που είπα στη Βουλή είναι ότι το θέμα είναι πολιτικά ανοιχτό. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου και όχι του κατήγορου. Και είπα επίσης το αυτονόητο. Ότι, εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Άλλωστε, και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν μετά από εμένα είπαν ότι συμφωνούν με αυτήν τη θέση. Δεν θα έκανα το καθήκον μου, δεν θα έκανε η κυβέρνηση το καθήκον της, εάν δεν αντιμετωπίζαμε αυτό το θέμα».

Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για μια σειρά από μέτρα που αφορούν τη ΔΕΗ. «Για να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα, απαιτείται πρώτα να κρατήσουμε τη ΔΕΗ όρθια. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσουμε τον κάβο της 24ης Σεπτεμβρίου. Τότε θα δημοσιευθεί η δεύτερη έκθεση βιωσιμότητας του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young. Θα ακολουθήσει η συζήτηση με την Κομισιόν, όπου επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας γενικότερα, αλλά και μέτρα που αφορούν πιο συγκεκριμένα στη ΔΕΗ».

«Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της προσπάθειας που είναι η εξυγίανση της Επιχείρησης. Αυτό θα γίνει γρήγορα, αλλά δεν θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, μπορούμε να αναμένουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα στον ισολογισμό της από το 2020 και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα σε μία τριετία. Οραματιζόμαστε μία ΔΕΗ ισχυρή, που θα μπορεί να ανταγωνίζεται ευέλικτα τις άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις. Με απώτερο στόχο την παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές, αλλά και την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας».

Επίσης ο υπουργός μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θα ήμουν ταχυδακτυλουργός, αν μπορούσα να επιλύσω την κρίσιμη κατάσταση της ΔΕΗ, χωρίς να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο. Η λύση που προτείναμε είναι δίκαιη και ισορροπημένη, καθώς όλοι καλούνται να βάλουν πλάτη για τη σωτηρία της ΔΕΗ:

- Οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, με περιορισμό των προνομιακών τιμολογίων ρεύματος που απολάμβαναν από το 75% στο 30%.

- Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οικονομική αιμορραγία 600 εκατ. ευρώ στην Επιχείρηση προς όφελος των ανταγωνιστών αυτών.

- Οι παραγωγοί ΑΠΕ με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

- Το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας.

Και συμπλήρωσε πως «αυτοί που καλούνται να συνεισφέρουν τα λιγότερα είναι οι καταναλωτές, καθώς το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 2,2 ευρώ τον μήνα», ενώ επισήμανε πως δίδεται λύση και στο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.  

Διαβάστε ακόμα: Κοστίζει 800 εκατ ευρώ το χρόνο η μη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών