Κ. Χατζηδάκης: Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη, κουνούν και το δάχτυλο στα θύματα

Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης; Γιατί δεν έχει πάρει σάρκα και οστά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει νομοθετηθεί από το 2014; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι σύγχρονες τεχνολογίες του γεωεντοπισμού για να σταλούν SMS αμέσως σε όσους ήταν στη γύρω περιοχή με τις κατάλληλες οδηγίες; Γιατί σε μια ναυτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα προκλήθηκε αυτό το κομφούζιο με τη διάσωση όσων έπεσαν στη θάλασσα; Γιατί αγνοήθηκαν οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των πυροσβεστών μια εβδομάδα πριν; Γιατί… Γιατί… Ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω, αυτά τα «γιατί» δεν βασανίζουν τους αρμόδιους;

Τα παραπάνω ερωτήματα έθεσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας πως η χώρα έχει διαχρονικές αδυναμίες, όμως εδώ και σχεδόν 4 χρόνια υπάρχει μια κυβέρνηση που εποπτεύει, δίνει κατευθύνσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις. «πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση; Διότι ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τις κυβερνήσεις, όμως, τις χρειαζόμαστε για τα δύσκολα. Δεν ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να τις έχουμε μόνο στη νηνεμία, στις μπουνάτσες και στις λιακάδες. Ούτε ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να σηκώνουν ψηλά τα χέρια μπροστά σε ενδεχόμενους εμπρησμούς. Ποια είναι η διαφορά; Ότι ορισμένες κυβερνήσεις στον κόσμο, και ορισμένα πολιτικά και διοικητικά στελέχη, έχουν τύψεις. Και οι τύψεις αυτές οδηγούν στις αντίστοιχες αποφάσεις. Η δική μας κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει τύψεις.

Αναφέρθηκε και εκ των υστέρων ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον κ. Τσίπρας ανέλαβε, λέγοντας: «Ποια πολιτική ευθύνη όμως αφού ακόμα ισχυρίζονται ότι τα έκαναν όλα τέλεια;»

 

Σε ό,τι αφορά το αν η τραγωδία μπορεί να επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις, τόνισε «Δεν είναι του παρόντος. Δεν με ενδιαφέρει. Και θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων αν πάνω στις σορούς των συμπατριωτών μας, αρχίζαμε να εκτιμούμε κομματικά οφέλη και ζημίες», και στο ερώτημα για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών σημείωσε «Δεν νομίζω, όμως, ότι έχοντας ακόμα μπροστά μας την προσπάθεια να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας έχει νόημα εμείς να κάνουμε προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών».

Φωτογραφία: eurokinissi