Κ. Χατζηδάκης: 3 εκατ. ευρώ για την αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση

Κ. Χατζηδάκης: 3 εκατ. ευρώ για την αναγέννηση του Πάρκου Τρίτση

Στηρίζουμε με πράξεις το Πάρκο Τρίτση, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την έγκριση της πρότασης του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για χρηματοδότηση, από το Πράσινο Ταμείο, ύψους τριών εκατ. ευρώ, για την περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αττικής.

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, χρηματοδοτούμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο την αναγέννηση του πολύπαθου Πάρκου Αντώνη Τρίτση. Διότι θέλουμε να επιτύχουμε δύο πράγματα: Να αναβαθμίσουμε τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και διότι είναι χρέος μας η αναβάθμιση κάθε πνεύμονα πρασίνου σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο υπουργός

«Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει όσα της αναλογούν με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς η Περιφέρεια είναι η εποπτεύουσα Αρχή για το Πάρκο.

Οι 3 παρεμβάσεις που χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο είναι:

- Η δημιουργία «έξυπνης διαδρομής» που θα διατρέχει το Πάρκο με βιοκλιματικά υλικά,

- Η αποκατάσταση της στεγάνωσης της Λιμνοδεξαμενής Νο5 και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνη 5 με τη Λίμνη 6 και

- Ο εξοπλισμός, οι υποδομές και οι έξυπνες εφαρμογές για να καταστεί το Πάρκο ελκυστικός πόλος έλξης επισκεπτών.

Το συγκεκριμένο έργο αναβάθμισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο «Φυσικό Περιβάλλον 2020» και πλέον δύναται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσής του Φεβρουάριο 2022.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους στην Αττική. Είναι έκτασης 918 στρεμμάτων, τμήμα του οποίου έχει χαρακτηριστεί «υγρότοπος κατηγορίας Β'».

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, η πρόταση ανάπτυξής του -που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο- «στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και την ανάδειξή του σε ένα πρότυπο πάρκο».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε επισκεφθεί το Πάρκο Αντώνη Τρίτση τον Αύγουστο του 2019, διαπιστώνοντας την κακή περιβαλλοντική κατάστασή του. Στη συνέχεια, ο υπουργός κατέθεσε τροπολογία για τη μεταφορά της διαχείρισης του Πάρκου στην Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας μία «καθαρή λύση», δεσμευόμενος για τη χρηματοδότησή του από διαθέσιμους πόρους του υπουργείου.

Το συγκεκριμένο έργο αναβάθμισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο «Φυσικό Περιβάλλον 2020» και πλέον δύναται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσής τον Φεβρουάριο του 2022.