Κ. Χατζηδάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ πωλούσε σε παρόχους ρεύμα κάτω από το κόστος

Κ. Χατζηδάκης: Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ πωλούσε σε παρόχους ρεύμα κάτω από το κόστος

Κάτω από το κόστος πουλούσε η ΔΕΗ το ρεύμα στους παρόχους την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η επιχείρηση χάνει πελάτες.

Ειδικότερα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός σημείωσε πως: «Είχε νομοθετηθεί από το 2015 στο τρίτο μνημόνιο, το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% να πάει στο 50% και μάλιστα με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Πήγαμε σε αυτό το μοντέλο της ''μισής ΔΕΗ'' και για να γίνει αυτό συμφωνήθηκε στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους της στους ανταγωνιστές της οι οποίοι στη συνέχεια κάνουν τους μάγκες».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έφερε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ρύθμιση στη Βουλή και καταργήθηκε η δημοπρασία που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτωβρίου.

«Δεν έγινε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανατρέπονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοπρασιών, διότι έχουν οι ιδιώτες αγοράσει ρεύμα και ως εκ τούτου μπορούν και επηρεάζουν την αγορά με τον τρόπο που την επηρεάζουν. Η ρύθμιση καταργήθηκε για τις ΝΟΜΕ και θα έρθει και η κανονική κύρωση με νόμο στη Βουλή στις 9 Νοεμβρίου.»

Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, είπε ότι αυξήθηκαν 2,5 ευρώ το μήνα για το μέσο καταναλωτή, αλλά την ίδια στιγμή που έγιναν οι αναπροσαρμογές στα τιμολόγια ισοσταθμίστηκαν αυτές από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και από την μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ.

«Άρα δεν είναι ακριβές ότι αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Αύγουστο και ως εκ τούτου η ΔΕΗ χάνει πελάτες. Η ΔΕΗ χάνει πελάτες εδώ και καιρό ακριβώς λόγω της συμφωνίας του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015».

Για τη νέα τιμολογιακή πολιτικής της ΔΕΗ από το 2020, είπε ότι υπάρχουν σκέψεις στην Επιχείρηση, «αλλά θα πρέπει, για λόγους δεοντολογίας, να επικοινωνήσετε με την ίδια τη ΔΕΗ. Εγώ είμαι υπουργός όλων των εταιρειών, θέλω τον ανταγωνισμό αλλά θέλω το δίκαιο ανταγωνισμό για αυτό μίλησα για τα ΝΟΜΕ τα οποία όπως θεσπίστηκαν ήταν προφανώς κατάφορα άδικα για τη ΔΕΗ.»

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος για τη ΔΕΗ, τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί στο τέλος της διαδρομής στρατηγικός επενδυτής, όπως βρέθηκε για τον ΟΤΕ και δεν κατέρρευσε η χώρα.

«Αλλά αυτή την ώρα για τη ΔΕΗ συνολικά δεν πρόκειται να βρεθεί και αυτό παρά το ότι η ΔΕΗ έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό γιατί η ΔΕΗ έχει χρέη, έχει μιας σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε. Εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προς έκπληξή μου κάνει κριτική όταν ο ίδιος έκανε ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα έκανε και κατά 66% ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Δεν μπορείς να βγάλεις άκρη» τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στη διακοπή του ρεύματος σε 30.000 κακοπληρωτές, είπε ότι υπήρχε ανοχή από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Να υπάρχει ανοχή για τους φτωχότερους το καταλαβαίνω απόλυτα και αυτή είναι και η δική μας πολιτική, αλλά να υπάρχει ανοχή για 60 χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι χρωστάνε 800 εκ. αυτό πάει πολύ. Βλέπετε κάποια στοιχεία που βγήκαν αυτές τις μέρες ποια χαρακτηριστικά έχουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν τους λες φτωχούς με βίλες και πισίνες» κατέληξε.