J. Stoltenberg: Υπό συζήτηση οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

J. Stoltenberg: Υπό συζήτηση οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συζητήθηκε και το ενδεχόμενο στήριξης της Τουρκίας με περιπολίες στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Εuobserver.

Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, σημείωσε πως υπάρχει ήδη επιτήρηση από αέρος και δια θαλάσσης στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ανέφερε πως “ελπίζει” η απόφαση για το αίτημα της Γερμανίας και της Τουρκίας να ληφθεί την Πέμπτη.

"Όταν κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ ζητά τη στήριξη των υπολοίπων για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση, πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά το αν και πώς μπορούμε να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε. Το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση και αξιολόγηση”, δήλωσε ο Jens Stoltenberg.

F. W. Steinmeier: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank -Walter Steinmeier, σε σημερινή συνέντευξη του προς το γερμανικό δίκτυο συντακτών (Redaktionsnetzwerk Deutschland) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών”.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να αναλάβει η βορειοατλαντική συμμαχία αναγνωριστικό ρόλο, προκειμένου να μπορεί να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των διακινητών.

H σχετική κοινή γερμανοτουρκική πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των διακινητών στο Αιγαίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο τούρκος πρωθυπουργός A. Davutoglu. Το θέμα θα απασχολήσει τους υπουργούς Άμυνας της βορειοατλαντικής συμμαχίας που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.