Ηθικό πλεονέκτημα με στελέχη του παρελθόντος;

Ηθικό πλεονέκτημα με στελέχη του παρελθόντος;

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Οι πληροφορίες που θέλουν την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να προαλείφεται για νέα διοικήτρια του ΕΦΚΑ, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.  

Κι αυτό διότι, πλέον στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν «παρεισφρήσει» στελέχη (φθαρμένα) με μακρά θητεία σε κρατικά πόστα, τα οποία βέβαια η σημερινή κυβέρνηση έχει φροντίσει να «ξεπλύνει».  Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια έχουν σταθεί και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, δεδομένου ότι δεν έχουν προβάλει καμία αντίσταση. Αντιθέτως, σπεύδουν να υπερψηφίσουν (αλλά και να δικαιολογήσουν τα πεπραγμένα τους), αφού ειδάλλως θα χάσουν την (αγαπημένη) καρέκλα τους.

Οι περιπτώσεις πολλές: Πρώτη και καλύτερη ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Από το ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον θεωρείται πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι υπερήφανος που κατά της υπουργίας μου καταφέραμε να κρατήσουμε τα χρεοκοπημένα νοσοκομεία που μας αφήσατε. Είμαι υπερήφανος που δεν άφησα την πατρίδα χωρίς φάρμακα την περίοδο των Capital Controls», έλεγε από το βήμα της Βουλής πριν από λίγο διάστημα, καταχειροκροτούμενος από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η λίστα είναι μακρά και περιλαμβάνει τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έχει ήδη ξεχάσει το «πράσινο» παρελθόν του, κάνοντας τα χατίρια στον πρόεδρο των ταξιτζήδων Θύμιο Λυμπερόπουλο. Πρόκειται για τον υπουργό που έδιωξε την Uber από την Ελλάδα και επιχείρησε να τα βάλει (ανεπιτυχώς προφανώς) με την Taxibeat.

Ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ανέλαβε να το χαρτοφυλάκιο του άλλοτε πολιτικού του προϊσταμένου. Ο εμπνευστής του περίφημου ΕΦΚΑ ( ο σχετικό νόμος καταπέφτει στο ΣτΕ), Γιώργος Κατρούγκαλος προέρχεται –επίσης- από το στενό «πράσινο» πυρήνα. Επίσης στο… δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ πλέον ανήκουν στελέχη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Λούκα Κατσέλη, ο Νίκος Τόσκας, ο Γ. Μιχελογιαννάκης, ο Γ. Παπαηλιού, η Νίνα Κασιμάτη, η Γεωργία Γεννιά, ο Γιώργος Ουρσουζίδης, κ.α.

Μια ακόμη περίπτωση, δεν αποκλείεται να είναι η πρώην υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ανοικτά ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας καρτερικά την σειρά της, ώστε να αναλάβει ένα… πόστο. Το φιάσκο με τον Στάθη Μαρίνο της άνοιξε διάπλατα την πόρτα του ΕΦΚΑ και απομένει να επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, τις οποίες ανέδειξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναδειχθεί (ξανά) η πραγματικότητα που είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε διέθετε το ηθικό πλεονέκτημα, το καλλιέργησε επικοινωνιακά και κόμισε τα πολιτικά οφέλη.