«Θολώνει» το 151 για τις Πρέσπες; Δήλωση-γρίφος εντείνει το πολιτικό θρίλερ

«Θολώνει» το 151 για τις Πρέσπες; Δήλωση-γρίφος εντείνει το πολιτικό θρίλερ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή


Και ενώ όλοι εκτιμούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει τουλάχιστον 151 βουλευτές που θα στηρίξουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, μία δήλωση που συνιστά γρίφο από τον αντιπρόεδρο του Ποταμιού μοιάζει να θέλει να «προσγειώσει» απότομα όλους όσοι διατυπώνουν την απόλυτη βεβαιότητά τους για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ήταν από την μία ξεκάθαρος ως προς την θέση του κόμματος του για την Συμφωνία (ΝΑΙ), προκάλεσε από την άλλη όμως πολλά ερωτηματικά ως προς τον τρόπο που θα επιλέξουν οι τρεις (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) να εκφραστούν τελικά στο κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα υπήρξε ο παρακάτω διάλογος: «Προσανατολιζόμαστε προς το ναι. Θα στηρίξουμε την συμφωνία να περάσει, από εκεί και πέρα ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, με το δημοσιογράφο αμέσως μετά να κάνει την εξής ερώτηση: «Δεν σας απασχολεί ότι με τις τρεις ψήφους του Ποταμιού διασφαλίζεται η απόλυτη πλειοψηφία;»

«....Γι'' αυτό λέμε ότι θα διασφαλίσουμε τη Συμφωνία να περάσει. Από εκεί και πέρα λέμε ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Η κυβέρνηση και οι βουλευτές απάντησε ο κ. Μαυρωτάς.

Ο δημοσιογράφος μάλιστα επανήλθε στον κ. Μαυρωτά. «Αν δείτε ότι δεν συμπληρώνονται οι 151 χωρίς τις δικές σας ψήφους, στο τέλος μπορεί να μην δώσετε θετική ψήφο;».

Η απάντηση του αντιπροέδρου του Ποταμιού ήταν τουλάχιστον αινιγματική: «Όλα αυτά θα τα εξετάσουμε. Η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε ο κ. Ζουράρις δεν είναι σαν το φρέσκο γάλα που έχει διάρκεια μιας εβδομάδας. Μετά δεν μπορείς να πεις στο κομβικό σημείο για το οποίο έγινε η ψήφος εμπιστοσύνης, εγώ τώρα δεν το ψηφίζω το συγκεκριμένο...», τόνισε ο κ. Μαυρωτάς, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει και με κάτω από 151 ψήφους.

Η στιχομυθία αυτή προφανώς και δεν λέει πολλά για το τι τελικά θα κάνει το Ποτάμι, ένα κόμμα που παλεύει να κρατηθεί ενωμένο, μέσα από τις δικές του ανακολουθίες και τις μπερδεμένες γραμμές. Μπορεί λοιπόν η πλειοψηφία των βουλευτών του Ποταμιού να τάσσεται υπέρ της Συμφωνίας, όμως η δήλωση Μαυρωτά δείχνει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχής, το οποίο εάν και εφόσον υιοθετηθεί μπορεί να αλλάξει απολύτως το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους συσχετισμούς που καταγράφηκαν στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβερνητική πλειοψηφία απαρτίζεται από 151 βουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα:

- Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί 145 βουλευτές.
- Από τέσσερις βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Τον Θανάση Παπαχριστόπουλο (παραμένει εντός Κ.Ο. ΑΝΕΛ), την Ελενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη (παραμένει στους ΑΝΕΛ) και τον Κώστα Ζουράρι.
- Από την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ήδη αποτελεί μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
- Από τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη.

Η παραπάνω ανθρωπογεωγραφία θα έχει τουλάχιστον δύο διαφοροποιήσεις προς τα κάτω στην κύρωση της Συμφωνίας.

Από τους 151 βουλευτές, την καινούργια δηλαδή κυβερνητική πλειοψηφία, δύο έχουν δηλώσει ήδη δημόσια ότι δε θα στηρίξουν τη Συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Πρόκειται για στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τον Βασίλη Κόκκαλη και τον Κώστα Ζουράρι. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι τρεις θετικές ψήφοι βουλευτών του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Λυκούδης, Μαυρωτάς) αναδεικνύονται σε ρυθμιστές εξελίξεων, μια και η θετική ψήφος του κ. Θεοχαρόπουλου δε θα είναι αρκετή για το «151».

Σε νομικό επίπεδο η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να κυρωθεί και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία και με λιγότερες δηλαδή ψήφους από τις 151. Σε πολιτικό επίπεδο όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσει λαβή στην αντιπολίτευση για κλιμάκωση των αντιδράσεων της και σε συνδυασμό με την σχεδόν καθολική άρνηση των πολιτών (με βάση τις δημοσκοπήσεις) στη Συμφωνία, θα αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων.

Στην όλη εξίσωση ρόλο θα παίξει και το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο έστειλε τα δικά του μηνύματα προς τους 300 της βουλής.

Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός χρόνος μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όταν και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια της βουλής είναι εξαιρετικά πυκνός.

Οι προβλέψεις λοιπόν ας περιμένουν...