«Στροφή» Χριστοδουλοπούλου: Δεν πρέπει να γίνουμε χώρος φιλοξενίας για πρόσφυγες

«Στροφή» Χριστοδουλοπούλου: Δεν πρέπει να γίνουμε χώρος φιλοξενίας για πρόσφυγες

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Η πραγματικότητα μετατόπισε τη θέση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, καθώς από την λογική των ανοιχτών συνόρων σήμερα τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνουμε χώρος φιλοξενίας για πρόσφυγες». Μιλώντας στη Βουλή η κυρία Χριστοδουλοπούλου «θυμήθηκε» ότι παλαιότερα εκείνη έλεγε στους πρόσφυγες «ελάτε», αλλά πλέον «έχουν απομυθοποιηθεί», όπως είπε, τα πάντα.

«Το πρόβλημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και απαιτεί πίεση στην Ευρώπη, να πάρει θέση. Όσο δεν μοιράζεται πρόσφυγες η Ευρώπη, δεν θα λυθεί, ή θα πνίγουμε ανθρώπους ή θα γίνουμε Ιορδανία. Θέλετε να διαλέξουμε τι θα κάνουμε; Περί αυτού πρόκειται», τόνισε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα plan b.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε χωροφύλακες διπλοί», δηλαδή να κοιτάμε τόσο προς την Τουρκία όσο και τα σύνορά μας προς την Ευρώπη. «Εμείς αναλαμβάνουμε όλο το βάρος των ροών», είπε και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Βίτσα να ζητήσουμε απ' όλους να «αναλάβουν ό,τι τους αναλογεί».

«Να χτυπήσουμε κι εμείς ένα χέρι στο τραπέζι με την φτώχεια μας να έχουμε και μεταναστευτικό;» προσέθεσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου που προφανώς πλέον έχει επανέλθει στην πραγματικότητα και όχι στον ιδεατό κόσμου που ζούσε όσο κατείχε το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά το το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση ασύλου που συζητείται στην επιτροπή υποστήριξε πως «δεν πιστεύω ότι το σχέδιο νόμου είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή σε επίπεδο δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών».

Αναφερόμενη, τέλος, στην παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις στο νησί δεν είχαν καμία αποτελεσματικότητα. «Δεν έχει αποτέλεσμα να κλείνεις τα μαγαζιά» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «είναι απαράδεκτο να εξομοιώνεις το ΦΠΑ με προσφυγικό» ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «κοροϊδεύει τους Μυτιληνιούς».